Katastrofálna doprava i nájomné bývanie. Ako chcú kandidáti na primátora riešiť problémy mesta Šaľa?

ta3/Dominik Pálka
10.10.2022 18:16

Šaľu trápia problematická doprava i pokuta za pochybenie pri verejnom obstarávaní. Štyria nezávislí kandidáti na primátora mesta odpovedali v Predvolebnej diskusii ta3 na to, ako by odbremenili dopravu a riešili energetickú krízu.

diskusia_18.jpg
TA3

Jozef Belický kandiduje ako nezávislý. Je aj súčasným primátorom mesta Šaľa. Myslí si, že posledné dve volebné obdobia zvládol úspešne. "Podarilo sa nám nájsť porozumenie s mestským zastupiteľstvom. Rozvoj mesta sa rozbehol, získali sme množstvo prostriedkov. Výsledky sú viditeľné," uviedol Belický. 

Tomáš Mészáros (nezávislý) si myslí, že Šaľa sa posunula dopredu. "Ťažko povedať, či správnym smerom," dodal. Ak by sa stal primátorom spolupracoval by s tímom, ktorý zostavil. 

Tibor Pápeš (nezávislý) uviedol, že mesto stagnuje a zadlženosť je na vysokej úrovni. "31,7 percenta oproti nárastu v roku 2014. Je to dosť veľký problém," povedal. Rozpočet by rozdelil iným spôsobom. 

Anita Petkovová (nezávislá) podotkla, že určité veci v meste sa urobili dobre, avšak povedala aj to, že to "malo následky". U súčasného primátora jej chýba komunikácia s občanmi.

Veľkým problémom je doprava

"Doprava v meste je náročná, je proste hrozná," povedal Belický. Verí, že obchvat, ktorý sa pripravuje niekoľko desaťročí, pomôže doprave a odľahčí ju. Za "nebezpečné" označil aj to, že most, ktorý spája dve strany mesta, je v "hroznom stave". "Vynaložili sme veľké úsilie na to, aby sme urýchlili realizáciu obchvatu. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie," dodal primátor. 

Obchvat by mal mať 11 kilometrov a 15 mostov. Mészáros povedal, že vidí najväčší "zádrhel" v moste, ktorý má byť ponad rieku Váh. "Obchvat mal byť hotový pred piatimi rokmi. Je rok 2022 a nemáme ho. Je v plnej kompetencii Slovenskej správy ciest," uviedol. Mesto by podľa neho malo počítať aj s južným obchvatom. "Sme už na tom tak zle, že potrebujeme dva obchvaty," dodal. 

Šaľu spája rieka Váh a skladá sa z dvoch častí. "Je to jediný jazdný ťah na smer Nové Zámky - Nitra. Druhý jazdný ťah je na Kolárovo - Komárno. V Šali prebieha obrovský tranzit. Je neúnosné, aby mesto takto pokračovalo," skonštatoval Tibor Pápeš. Spomenul aj reláciu s ministrom dopravy Andrejom Doležalom, ktorý v nej mal povedať, že verejné obstarávanie obchvatu je ukončené a podľa Pápeša by sa malo začať s výstavbou v roku 2023. 

"Doprava v Šali je katastrofálna," povedala Anita Petkovová.  

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok