Dúhové vlajky na štátnych budovách nezakázali. Z OĽANO za návrh zahlasoval iba Gyimesi

ta3/TASR
6.10.2022 11:34

Zákaz vešať na budovách štátnych inštitúcií symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie sa nezavedie.

Gyimesi ako jediný z OĽANO podporil zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách
TASR/Martin Baumann

Poslanci Národnej rady SR nepodporili návrh novely zákona o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní z dielne poslancov NR SR Tomáša Tarabu (nezaradený) a Györgya Gyimesiho (OĽANO). Parlament vo štvrtok návrh neposunul do druhého čítania.

Zo 129 prítomných hlasovalo len 74 poslancov, 44 boli za, proti bolo 28 a zdržali sa dvaja poslanci. Členovia klubu OĽANO okrem Gyimesiho nehlasovali, jeden člen bol proti. Návrh podporili okrem predkladateľov niektorí poslanci Sme rodina, Smeru-SD, ako aj niekoľkí nezaradení poslanci.

"Navrhuje sa, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označujú štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie," uvádzali predkladatelia v návrhu. Zaužívaným symbolom LGBT+ komunity je dúha a dúhová vlajka.

Predkladatelia argumentovali Ústavou SR, v ktorej sa píše, že Slovenská republika sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo. K nepodporeniu návrhu sa vyjadrila poslankyňa za strasu SaS JanaBittó Cigániková na profile sociálnej siete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok