Najzdravšie ovocie na svete spopularizovali sociálne siete: Pre toto si dajte avokádo aj vy

TA3/zm
29.9.2022 16:00

Je to jedno z najzdravších ovocí na svete. Áno, avokádo je ovocie, nie zelenina. Nič to však nemení na fakte, že na rozdiel od iných druhov plodov je tento všestranne využiteľný a nutrične bohatý.

Najzdravšie ovocie na svete spopularizovali sociálne siete: Pre toto si dajte avokádo aj vy
Pexels

Vyzerá perfektne na fotkách, ktoré denne pozeráte na sociálnych sieťach, ale to rozhodne nie je dôvod, prečo sa avokádo dostalo na stabilné miesto našich jedálničkov. Len máloktoré ovocie mu z hľadiska zdravia alebo výživy dokáže konkurovať.

Pôvod avokáda

Keďže ide o exotické ovocie, u nás nemá avokádo až takú bohatú históriu a môžete mať dojem, že je to výstrelok posledných pár rokov, alebo dobre, desaťročí. Ľudia ho pritom začali konzumovať už pred desaťtisíc rokmi, najmä pre jeho účinky na zdravie, ale tiež pre afrodiziakálne vlastnosti. Zelený plod pochádza z Mexika a strednej Ameriky, do Európy sa dostal až v 16. storočí a vďačiť za to môžeme Španielom. Za tie roky pestovatelia vyšľachtili množstvo odrôd, z ktorých je u nás najbežnejšie Avokádo Hass, ktoré má tmavú, pevnú a drsnú šupku. Vo vnútri však čaká na zjedenie krémová dužina, ktorá vďaka svojej neutrálnej chuti pasuje do slaných aj sladkých pokrmov.

Popularita zo sociálnych sietí

Nie nadarmo sme spomínali, že vyzerá perfektne na fotkách, pretože o popularitu avokáda sa postarali najmä sociálne siete. A na nich to údajne začala herečka Gwyneth Paltrow, keď vydala v roku 2003 svoju kuchársku knihu. Odvtedy plátok chleba, na ktorom je efektne nakrájané alebo rozpučené avokádo, spôsobil taký ošiaľ, že sa zelené ovocie stalo súčasťou životného štýlu. Zrazu všetci jeme avokádo a nátierka z neho nesmie chýbať v ponuke pomaly žiadnej kaviarne. O tom, že si jeho popularitu nevymýšľame, svedčí aj fakt, že na Instagrame je pod pojmom #avocadotoast už viac než 2,1 milióna príspevkov. A v roku 2018 bolo avokádo v Amerike na internete vyhľadávanejšie ako Oprah Winfrey!     

Avokádový toast Pexels

Nutričné hodnoty

Priemerné avokádo váži asi 150 gramov a má 160 kalórii. To je vcelku dosť, ale aj tak z neho nepriberiete, naopak, telu prospejete. Z viac než polovice ho tvoria zdravé mastné kyseliny. Tretina sú sacharidy, ale pozor, to neznamená nutne len cukor. Väčšinou je to vláknina. Tri gramy z celého plodu sú bielkoviny a cholesterol v avokáde nenájdete žiaden. Už len to sú fakty, pre ktoré sa zelený plod stal stabilnou súčasťou vyváženej stravy, ktorou nepohrdnú ani športovci.

Vitamíny a minerály

Avokádo celkovo obsahuje viac než dvadsať druhov vitamínov a minerálov, čo rozhodne nie je málo. Za zmienku stoja vitamíny skupiny B, ale aj céčko, éčko a menej známy vitamín K1. Táto kombinácia prispieva k udržiavaniu správnej hladiny krvného tlaku, zlepšuje imunitu, ale aj stav pokožky. Z minerálov je dôležitý vysoký podiel draslíka, vďaka ktorému avokádo podporuje zdravie kostí a srdca. Obsah kartenoidov zas priaznivo pôsobí na oči a mononenasýtené mastné kyseliny sa postarajú o to, že nebudete trpieť pocitom prázdneho žalúdka.

Ako vybrať zrelé avokádo?

Na Slovensku najviac predávaná odroda Haas nesmie byť na dotyk príliš mäkká, ale ani tvrdá. Šupka má byť tmavá a bez fľakov. Pri dotyku prstami by ste mali mať pocit, že by ste sa pri troche snahy dokázali cez ňu zaboriť do krémovej dužiny. Nesmiete však cítiť, že je medzi šupkou a plodom dutina, vtedy je už ovocie prezreté, prípadne vo vnútri hnilé. Ani tvrdé avokádo ale nie je problém, síce je nezrelé, ale doma pri izbovej teplote dozrie a zmäkne. Len ho neskladujte v chladničke! Nikdy, ani zrelý, ani nezrelý kúsok.

Avokádo pre zdravie

Vymenovať zdravotné benefity avokáda by zabralo niekoľko strán, pozrite si aspoň krátky prehľad toho, čo jeho pravidelná konzumácie dokáže urobiť s ľudským organizmom:

  • znižuje riziko infarktu 
  • znižuje riziko zlyhania obličiek
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • zlepšuje symptómy artritídy
  • chráni pečeň pred chronickými chorobami
  • má protizápalové vlastnosti
  • neutralizuje voľné radikály
  • urýchľuje hojenie rán
  • urýchľuje spaľovanie tukov
  • zmierňuje menštruačné bolesti
  • pomáha pri chronickej únave

Ako často a kedy nie?

Hovoríte si, že pri všetkých týchto benefitoch by ste mali zjesť aspoň jedno avokádo denne? Jeden kúsok je ešte v poriadku, viac už ale rozhodne nie, vzhľadom na jeho kalorickú hodnotu. A ak sa bavíme o minime, avokádo dvakrát do týždňa pri dlhodobej konzumácii dokáže rovnaké zázraky.

Ako pri všetkom, aj pri avokáde je však nejaké ale. Nie každému toto chuťovo neutrálne ovocie sadne. Myslíme zdravotne. U niekoho môže dokonca vyvolať migrénu a lekári ho neodporúčajú ani tehotným ženám, aspoň teda nie často. Riziková skupina sú aj niektorí srdciari, keďže vysoký podiel draslíka v avokáde môže u niekoho spomaliť tepovú frekvenciu.   

Témy: avokádo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok