Spustili registráciu na očkovanie novými vakcínami proti covidu. Sú adaptované na omikron

TA3 TASR
20.9.2022 11:46

Na Slovensku spustili registráciu na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vakcínami adaptovanými na variant nového koronavírusu omikron. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR.

Pfizer Izrael
TASR/AP

Vakcíny možno podať len ako posilňujúce dávky. "Je možné ich podať iba osobám, ktoré už absolvovali základné očkovanie pôvodnými vakcínami," spresnil rezort. Určené sú pre osoby staršie ako 12 rokov. Očkovanie nimi možno podstúpiť najskôr tri mesiace od posledného očkovania či prekonania ochorenia COVID-19.

Záujemcovia sa môžu na očkovanie prihlásiť cez stránku korona.gov.sk. "Do konca týždňa im budú pridelené termíny podľa dostupných kapacít postupne sa otvárajúcich očkovacích centier," doplnilo MZ.

Počas prvého týždňa sa bude očkovať prostredníctvom registrácie v 15 očkovacích centrách. Ich zoznam sa bude aktualizovať na webe MZ. Od 23. septembra budú môcť dospelí očkovanie podstúpiť aj bez registrácie, a to v bratislavskej Poliklinike Mlynská dolina, v bánovskej nemocnici či vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Očkovať sa bude vakcínami od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti Moderna. "Je ich možné podať po predošlej dávke akejkoľvek vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostupnej v SR vrátane vakcín Vaxzevria (AstraZeneca), JCOVDEN (Janssen) alebo Sputnik V," dodal rezort.

Adaptované vakcíny majú zabezpečiť lepšiu ochranu proti aktuálne dominantnému variantu omikron. V Európskej únii ich schválili k 1. septembru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok