Väčšina Slovákov by si želala, aby vojnu vyhralo Rusko, tvrdí prieskum. Ukázal, ako odpovedali voliči OĽANO aj Smeru

TA3 Novinky.cz
14.9.2022 19:28

Väčšina Slovákov by si želala skôr víťazstvo Ruska ako Ukrajiny v prebiehajúcom vojnovom konflikte. Vyplýva to z prieskumu Slovenskej akadémie vied, MNFORCE a Seesame. Informoval o tom Denník N a upozornili na to Novinky.cz.

ONLINE:
TASR/AP

Respondentov sa pýtali, aké ukončenie vojny na Ukrajine si želajú. Až pätina z nich odpovedala, že si praje víťazstvo Ruska a celkovo si víťazstvo Ruska želá viac ako polovica opýtaných. Víťazstvo Ukrajiny si želá asi tretina populácie Slovenska a jasné víťazstvo Ukrajiny približne pätina všetkých obyvateľov.

Víťazstvo Ukrajiny si najviac želajú voliči hnutia OĽANO Igora Matoviča, mimoparlamentnej strany PS a strany SaS. Naopak víťazstvo Ruskej federácie by privítali voliči Smeru a priaznivci krajnej pravice, píše Denník N.

Obyvatelia Bratislavského kraja si želajú víťazstvo Ukrajiny, k víťazstvu Ruska sa prikláňajú najmä obyvatelia v Nitrianskom a Prešovskom kraji.

Ľudia s vyšším vzdelaním si želajú víťazstvo Ukrajiny a tí s nižším vzdelaním opak. "Prekvapujú tridsiatnici, ktorí majú zo všetkých vekových skupín najviac proruský postoj. Intuitívne vysvetlenie by mohlo byť, že ide o generáciu, ktorá už nemá hmatateľnú skúsenosť s okupáciou Československa v roku 1968,“ uviedol Denník N.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok