Smrť panovníčky Veľkej Británie otriasla celým svetom, sústrasť vyjadrili prezidenti, premiéri i králi

TA3 TASR
9.9.2022 10:49

Je ťažké predstaviť si svet bez kráľovnej, povedal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Sústrasť Británii v spojitosti so smrťou Alžbety II. vyjadrili aj poľský prezident Andrzej Duda a maďarský premiér Viktor Orbán. Reakcie priniesli agentúry APA, PAP a MTI.

Alexander van der Bellen Rakúsko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Rakúsky prezident Van der Bellen vo videu na sociálnej sieti Twitter pripomenul, že Alžbeta II. "ani v pohnutých časoch nikdy nestrácala autoritu, sebavedomie, disciplínu, zmysel pre povinnosť, neochvejnosť, či svoj britský humor". Dodal, že sa stretla s významnými štátnikmi uplynulého storočia vrátane britských premiérov Winstona Churchila a Margaret Thatcherovej, nemeckých spolkových kancelárov Willyho Brandta a Helmutha Kohla, či francúzskeho prezidenta Francoisa Mitterranda. 

"Bola pozitívnou energiou vo svete. Zbohom, kráľovná Alžbeta," dodal Van der Bellen. Sústrasť kráľovskej rodine a obyvateľom Británie na Twitteri vyjadrili aj rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer a minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg.

"Celé desaťročia bola stelesnením všetkého, čo robí Britániu naozaj veľkou," napísal na Twitteri poľský prezident Andrzej Duda a dodal, že Poľsko a celý svet bude na ňu spomínať.

Maďarský premiér poslal britskej premiérke Liz Trussovej sústrastný telegram. Viktor Orbán v ňom uviedol, že je "otrasený a zarmútený" správou o Alžbetinej smrti, píše agentúra MTI s odvolaním sa na úrad maďarského premiéra. "Jej oddanosť a služba dávajú príklad pre nás všetkých," povedal Orbán a pripomenul návštevu kráľovnej v Maďarsku v roku 1993.

Dánska kráľovná Margaréta II. označila Alžbetu II. za "osobnosť týčiacu sa vysoko nad európskymi panovníkmi" a veľkú inšpiráciu pre všetkých. Margaréta v januári tohto roka oslávila 50. výročie nástupu na trón. Po smrti Alžbety je Dánsko jedinou krajinou v Európe, v ktorej panuje kráľovná, pripomína AP. Britská kráľovná Alžbeta II. vládla viac než 70 rokov.

Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv povedal, že zosnulá panovníčka prejavovala "mimoriadnu oddanosť a zmysel pre povinnosť". Nórsky kráľ Harald uviedol, že Alžbeta II. oddane "sprevádzala Britov cez obdobia radosti a smútku, v dobrých i zlých časoch".

Podľa fínskeho prezidenta Sauliho Niinista bola Alžbeta II. svedkom dejín a pomáhala ich tvoriť tak, ako málokto iný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok