Rusko podľa Zelenského využíva ako zbraň na zastrašenie Európy energetiku. Chcú zničiť bežný život Európanov, vyhlásil

TA3
4.9.2022 08:08

Rusko chce svojim energetickým vydieraním zastrašiť celú Európu. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusi podľa neho chcú zničiť bežný život Európanov.

Vyjadrenia Volodymyra Zelenského prichádzajú v čase, kedy Rusi zastavili dodávky plynu cez Nord Stream jeden. Ide o hlavnú trasu na prepravu ruského plynu do Európskej únie. Gazprom oznámil, že dodávky neobnoví pre technické problémy. Rusi to už ale od začiatku invázie urobili viackrát a preto vznikli obavy či plyn nevyužívajú ako geopolitickú zbraň.

"Rusi chcú zničiť bežný život Európanov. Ich cieľom je zastrašiť každý štát. Ak to nevedia urobiť silou zbraní tak použijú ako "zbraň" energetiku. V Európe chcú vyvolať chudobu a politický chaos."

Zelenskyj tiež povedal, že túto zimu sa Rusko pripravuje na rozhodujúci energetický úder proti všetkým Európanom. Vyzval preto na jednotu a ďalšie sprísnenie sankcií. Neistota okolo dodávok ruského plynu vyvoláva obavy po celom starom kontinente, čo spôsobilo aj dramatické zvýšenie cien plynu a elektriny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok