Vo Vatikáne sa s pápežom zišlo 200 kardinálov z celého sveta. Diskutujú najmä o reforme katolíckej cirkvi

TA3 ČTK
29.8.2022 19:01

Takmer dve stovky kardinálov z celého sveta sa zišli vo Vatikáne, kde budú dnes a v utorok diskutovať najmä o reforme katolíckej cirkvi. Toto takzvané mimoriadne konzistórium zvolal pápež po siedmich rokoch a podľa serveru Vatican News ide pravdepodobne o najväčšie stretnutie pápeža Františka s kardinálskym kolégiom.

Vo Vatikáne sa s pápežom zišlo 200 kardinálov z celého sveta. Diskutujú najmä o reforme katolíckej cirkvi
Twitter/Eduard Habsburg

Za deväť a pol roka pontifikátu súčasnej hlavy katolíckej cirkvi sa takéto stretnutie nikdy nekonalo, uviedol server Vatican News. Hlavnou témou tohto rokovania za zatvorenými dverami, ktoré v utorok večer ukončia omše v bazilike Svätého Petra, je nová konštitúcia Praedicate Evanjelium o reforme Rímskej kúrie. Dokument, ktorý sa pripravoval od roku 2014 a do platnosti vstúpil tento rok 5. júna, mení organizáciu ústredného aparátu katolíckej cirkvi a nahrádza predchádzajúcu konštitúciu o Rímskej kúrii Pastor bonus z roku 1988.

Ďalšou z možných tém tohto uzavretého stretnutia by mohol podľa niektorých zdrojov byť status emeritného pápeža či pravidlá konkláve, ktoré po smrti či rezignácii pápeža volia novú hlavu katolíckej cirkvi. Objavili sa aj špekulácie o tom, že pápež František by na tomto mimoriadnom konzistóriu mohol ohlásiť svoju abdikáciu. Pápež totiž tento rok naznačil, že by kvôli zdravotným problémom mohol uvažovať o odstúpení z čela katolíckej cirkvi. Tieto špekulácie podnietila aj jeho nedeľná návšteva mesta Aquila, kde sa pápež modlil pri hrobe jedného zo svojich predchodcov, pápeža Celestína V., ktorý v roku 1294 abdikoval.

Mimoriadneho konzistória sa nezúčastňuje niekoľko kardinálov napríklad kvôli zdravotným problémom. Z iného dôvodu nedorazil hongkonský kardinál Joseph Zen, ktorý je hlasným kritikom silnejúcej autoritárskej čínskej vlády a ktorého budúci mesiac čaká proces kvôli podpore prodemokratických aktivistov v Hongkongu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok