EÚ bude rokovať o zmrazení dohody, ktorá uľahčuje vydávanie víz Rusom. Nie všetky štáty súhlasia

TA3 ČTK
28.8.2022 15:18

Ministri zahraničnej Európskej únie, ktorí budú budúci týždeň rokovať na neformálnej schôdzke v Prahe, sa zhodnú na zmrazení dohody z roku 2007, ktorá uľahčuje vydávanie víz ruským turistom. S odkazom na svoje zdroje z Bruselu to v nedeľu uviedol denník Financial Times.

Ak sa jeho informácie potvrdia, išlo by o kompromis medzi pozíciou Česka, Poľska či pobaltských štátov, ktoré chcú úplne zastaviť vydávanie víz ruským turistom, a postojom ďalších únijných členov, ktorí sú proti takému drastickému kroku.

Európska únia už pozastavila časť dohody z roku 2007, ktorá sa týkala vládnych činiteľov a podnikateľov. Teraz by mohla zmraziť aj časť týkajúcu sa turistov. To by znamenalo, že žiadosti podané ruskými občanmi by nemali prednostné právo na spracovanie. Pre Rusov by tak získanie víz do schengenského priestoru bolo byrokraticky náročnejšie, drahšie a predovšetkým by na nich čakali výrazne dlhšie.

"Je nevhodné, že sa Rusi prechádzajú po našich mestách a našich plážach," povedal denníku jeden z vysokopostavených predstaviteľov v Bruseli. Podľa neho Európska únia musí vyslať silný odkaz ruskému obyvateľstvu, že vojna proti Ukrajine vyhlásená Kremľom nie je v poriadku.

Zastavenie vydávania víz Rusom či výrazné zníženie ich počtu požadujú okrem iného Poľsko, Fínsko, Česko či pobaltské krajiny. Iné únijné štáty sú ale proti. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, ktorý bude predsedať pražskému rokovaniu, tento týždeň uviedol, že takéto opatrenie by bolo príliš drastické. Vyzval na riešenie, ktoré by bolo selektívne.

Aj krajiny, ktoré nechcú vydávať Rusom vydávať turistické víza, ale uznávajú, že musia existovať výnimky zo zákazu napríklad pre ľudí, ktorí chcú odcestovať z Ruska kvôli humanitárnym dôvodom, či preto, že čelia perzekúcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok