ONLINE: Ruské jednotky vystavujú riziku celý kontinent, uviedol Kuleba v súvislosti s ruským ostreľovaním blízko Záporožskej elektrárne

TA3 TASR ČTK ČT24
28.8.2022 08:02

Ruské jednotky "vystavujú riziku celý kontinent", keď využívajú Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, ako vojenskú základňu. Vyhlásil to v nedeľu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informovala o tom televízia Sky News. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:24 Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell uviedol, že nepovažuje za dobré riešenie zastaviť na úrovni EÚ vydávanie víz všetkým ruským občanom. Informuje o tom agentúra Reuters.

22:38 Ukrajinskí vojaci tvrdia, že zaútočili na tri ruské veliteľské pozície a na najmenej dva muničné sklady v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra DPA.

22:27 Počas nedele boli počuť výbuchy na Ruskom anektovanom polostrove Krym, informovala ruská redakcia BBC. Hlava tamojšej metropoly Sevastopoľa uviedla, že protivzdušná obrana umiestnená v meste zostrelila nad morom bezpilotné lietadlo.

21:50 Ruské ostreľovanie v Dnepropetrovskej oblasti zabilo jedného človeka a dvoch zranilo. Informuje o tom server Kyiv Independent. Predseda zákonodarného zboru Dnepropetrovskej oblasti Mykola Lukašuk uviedol, že pri ruskom útoku na mesto Nikopol bola zabitá 66-ročná žena. Strely zničili jednu obytnú budovu.

21:00 V Ruskom okupovanom Svatove v Luhanskej oblasti hlásili hlasné výbuchy. Serhiy Haidai, guvernér Luhanskej oblasti, uviedol, že výbuchy boli počuť v miestnom poľnohospodárskom zariadení, ktoré slúžilo ako ruská vojenská základňa, píše The Kyiv Independent.

18:55 Spojené štáty v nedeľu uviedli, že Rusko nechce uznať potenciálne vážne riziko v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine. Dodali, že to bolo dôvodom, prečo zablokovalo konečný návrh dohody o nešírení jadrových zbraní. "Ruská federácia sa sama rozhodla zablokovať konsenzus o záverečnom dokumente na záver desiatej hodnotiacej konferencie Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Rusko tak urobilo s cieľom zablokovať formuláciu, ktorá iba uznáva vážne rádiologické riziko v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine," uviedlo americké ministerstvo zahraničia.

18:00 Ruské jednotky "vystavujú riziku celý kontinent", keď využívajú Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, ako vojenskú základňu. Vyhlásil to v nedeľu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informovala o tom televízia Sky News.

17:00 Ruské sily dnes podľa ukrajinských predstaviteľov podnikali ďalšie raketové a delostrelecké útoky na mestá v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne. Deje sa tak v čase, keď panujú obavy, že boje v blízkosti zariadenia by ju mohli poškodiť a spôsobiť únik rádioaktívnych látok.

15:20 Ministri zahraničnej Európskej únie, ktorí budú budúci týždeň rokovať na neformálnej schôdzke v Prahe, sa majú zhodnúť na zmrazení dohody z roku 2007, ktorá uľahčuje vydávanie víz ruským turistom. S odkazom na svoje zdroje z Bruselu to uviedol denník Financial Times.

14:50 Ministri zahraničia Európskej únie, ktorí budú budúci týždeň rokovať na neformálnej schôdzke v Prahe, sa majú zhodnúť na zmrazení dohody z roku 2007, ktorá uľahčuje vydávanie víz ruským turistom.

S odkazom na svoje zdroje z Bruselu to uviedol denník Financial Times. Ak sa jeho informácie potvrdia, išlo by o kompromis medzi pozíciou Česka, Poľska či pobaltských štátov, ktoré chcú úplne zastaviť vydávanie víz ruským turistom, a postojom ďalších únijných členov, ktorí sú proti takému drastickému kroku.

12:45 Ukrajinské sily zasiahli v noci na dnešok jednu z najväčších ruských základní v Melitopole v okupovanej časti Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Blízko mesta tiež zničili budovu, v ktorej sa pripravovalo referendum o pripojení oblasti k Rusku, uviedol dnes ukrajinský starosta mesta Ivan Fedorov. Správy nie je možné nezávisle overiť.

12:33 Britský premiér Boris Johnson priznal v nedeľníku The Mail on Sunday, že obyvatelia Británie túto zimu "zaplačú" nad účtami za energie. Obvinil tiež ruského prezidenta Vladimira Putina zo zhoršovania energetickej krízy.

12:32 Firma Dell Technologies podľa webu The Guardian oznámila, že ukončila všetky aktivity v Rusku. V polovici augusta uzavrela svoje tamojšie kancelárie, pripojila sa tak k rastúcemu zoznamu západných krajín, ktoré Rusko opustili. Je pritom kľúčovým dodávateľom serverov v krajine. Podľa Reuters bola jej tamojším inžinierom ponúknutá iná práca.

9:50 Vo Fínsku uvažujú o zákone, podľa ktorého by mohli skonfiškovať Hartwall Arénu ruským majiteľom Romanovi Rotenbergovi a Gennadijovi Timčenkovi. Tá patrí hokejovému klubu Jokerit Helsinki. Túto myšlienku navrhol námestník primátora Helsínk Paavo Arhinmäki.

9:49 Ukrajinské velenie dnes odhadlo ruské straty od začiatku invázie z 24. februára na 46 750 vojakov. Počas uplynulého dňa podľa neho ukrajinskí vojaci zneškodnili ďalších 250 ruských vojakov.

10:54 Politika Nemecka voči Rusku je pre Európu veľmi nebezpečná, tvrdí poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. "V dôsledku tejto politiky je (ruský prezident) Vladimir Putin schopný získavať peniaze na zbrojenie," povedal poľský činiteľ v rozhovore pre spravodajský server polskatimes.pl, z ktorého výňatky boli zverejnené v nedeľu.

10:52 Britské ministerstvo obrany zapochybovalo, či dekrét o zvýšení početného stavu ruských ozbrojených síl o skoro 140-tisíc vojakov, ktorý prezident Vladimir Putin podpísal v sobotu, reálne povedie k posilneniu ruských vojsk na Ukrajine.

9:31 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára už vyše 5,86 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž.

9:20 V Kyjeve sú ďalej platné niektoré obmedzenia, v prevádzke nie je množstvo obchodov, ako celok ale mesto funguje v podstate so všetkým, čo k tomu patrí, povedal ČTK veľvyslanec Matula.

9:16 Okupačné úrady vypracovali evakuačný plán obyvateľov pre prípad havárie v Záporožskej jadrovej elektrárni, povedal ruskej agentúre šéf okupačnej správy Jevhen Balickyj.

8:41 Rusko môže podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny využiť novovytvorený 3. armádny zbor na obnovenie ofenzívy na východe a na juhu Ukrajiny. Analýza snímok z bojového výcviku zboru na cvičisku Mulino pri Nižnom Novgorode ukazuje, že sa výcvik odohráva s využitím modernejšej techniky, ako sú bojové vozidlá pechoty BMP-3 a tanky T-80BV a T-90M.

8:32 Starosta Melitopolu Ivan Fedorov uviedol, že okolo 01:00 miestneho času bolo v meste počuť výbuchy. Ďalšie podrobnosti momentálne nie sú k dispozícii. Píše o tom The Kyiv Independent.

8:29 Britské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že Spojené kráľovstvo dodá Ukrajine šesť podvodných dronov na zneškodnenie mín umiestnených pri jej pobreží, čo má prispieť k zvýšeniu bezpečnosti pri preprave obilia z tamojších prístavov. Tieto drony sú "ľahké a autonómne" a sú určené na použitie v plytkej vode, uviedol vo vyhlásení rezort obrany v Londýne. Dokážu odhaliť, lokalizovať a identifikovať míny, aby ich následne ukrajinské námorné sily mohli "zneškodniť".

8:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotnom videoprejave vyzdvihol rolu leteckých síl jeho krajiny čo sa týka obrany pred ruskými inváznymi jednotkami. "Rusko dúfalo, že zničí naše vzdušné sily v prvých hodinách veľkej invázie. A, samozrejme, že to bol pre (nášho) nepriateľa absolútne šialený cieľ - ako aj mnohé ďalšie cele (Ruska)," poznamenal. Ukrajinskí piloti sú podľa jeho slov prvotriedni a cenia si ich aj iné krajiny.

7:50 Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že sa jeho vojakom podarilo odraziť ruské útoky pri Slavjansku a Bachmute. Rusov viní z ďalšieho delostreleckého ostreľovania sídiel na východe Ukrajiny vrátane Charkova.

7:41 Ukrajina v boji proti Rusku úspešne využíva stratégiu odporu vyvinutú americkými špeciálnymi jednotkami na boj s mnohonásobne väčším nepriateľom. S odvolaním sa na amerických a európskych predstaviteľov o tom informoval server CNN.

7:15 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa domnieva, že Ukrajina bude potrebovať dodávky ťažkých zbraní aj v budúcom roku. Uistila, že Nemecko je pripravené ju ďalej podporovať.

7:00 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok