Porazenecký prístup odmietam, tvrdí Heger. Odchod Sulíka ani Matoviča podľa neho krízu nevyrieši

TA3/Martina Jančiarová
21.8.2022 12:18

Ešte 10 dní zostáva, kým vyprší ultimátum, ktoré koalícii dala strana SaS. Ak z vlády neodíde Igor Matovič, odídu oni. Strany vládnej štvorky si celé leto posielali odkazy cez sociálne siete a médiá, kto je na vine. Popritom rokujú o podmienkach novej koaličnej zmluvy a fungovania. Posledné rokovania však nepriniesli jasné riešenia, a tak sa zdá, že SaS odíde a Slovensko čaká menšinová vláda. Bližšie sme sa v relácii V politike rozprávali s premiérom Eduardom Hegerom.

Rokovania sa podľa premiéra nezasekli 

Vyzerá to tak, že rokovania nepriniesli jasné výsledky. Heger si však nemyslí, že by sa zasekli. „Vstúpili sme do nich s tvrdými pozíciami,“ ozrejmil premiér. Na stretnutí si podľa neho vydiskutovávali dva hlavné argumenty, ktoré SaS priniesla. Jedným z nich bol rozvrat verejných financií a druhým nezavetovanie prorodinného balíčka. Pri oboch veciach však dospeli k záverom, že nie sú pravdivé. „Štátny rozpočet je v lepšej kondícii, ako bol v roku 2019,“ vysvetlil Heger. Pri druhej výhrade, vetovaniu prorodinného balíčka, nedošlo podľa Hegera taktiež k žiadnemu porušeniu, pretože SaS verejne povedala, že ho vetovať nebude.

SaS však stále opakuje, že si nedokáže predstaviť ďalšie vládnutie po boku Igora Matoviča a požaduje jeho odchod. Svoju podmienku opiera o spomínané argumenty, ktoré však podľa Hegera nie sú opodstatnené. „Vidím problémy, ktoré sme počas koalície riešili a prinášam veľmi konkrétny návrh na zmenu koaličnej zmluvy. Predstavil som päť bodov, ktoré sú riešenim do situácie,“ povedal premiér. Ďalej ozrejmil že Sme rodina, Za ľudí aj OĽANO sa zhodli, že je čas, aby SaS stiahla svoje ultimátum, pretože sa podľa neho v takýchto podmienkach rokovať nedá. O ponuke, ktorú liberálom predostrel, hovorí ako o nadštandardnej.

Koaličné rady bez Sulíka a Matoviča

Jeden z bodov, ktorý Heger v rámci návrhu predstavil, je aj to, aby Sulík a Matovič nechodili na koaličné rady. Prečo ale nie je riešenie, aby odišli z vlády, keďže Sulík ponúkol svoju funkciu, ak odíde aj Matovič? Podľa Hegera by to riešením nebolo. „Ten problém nie je vláda, ale koaličné rady. Preto som navrhol, že ich neúčasť by veľkú časť problému vyriešila,“ vysvetlil premiér. Na rokovaniach vlády totiž podľa neho problémy nie sú. 

Olej do ohňa prilieva aj to, že obaja účastníci konfliktu využívajú písanie statusov na sociálnych sieťach na osočovanie toho druhého. Podľa predsedu vlády sa tomu zabrániť nedá, a preto navrhol sankcie, ktoré sú podľa neho veľmi silné.

Riešením nie je odchod ministrov, myslí si Heger

Riešením koaličnej krízy podľa premiéra nie je odchod ani ministra financií, ani ministra hospodárstva. Hoci Richard Sulík ponúkol svoje kreslo v prípade, že sa ho vzdá aj Matovič, podľa Hegera to neprinesie riešenie. „Nejdem metódou pokus - omyl,“ povedal premiér. Znova prízvukoval, že osobné spory musia ísť bokom, pretože Slovensko čelí energetickej kríze. Podľa neho sú potrebné konkrétne riešenia a nie pokusy. „Už nebudem prihliadať na akúkoľvek osobnú rovinu ich komunikácie. Zaujíma ma profesionalita a zodpovednosť,“ povedal. Je podľa neho dôležité, aby SaS prešla z ultimáta na dohodu, ktorú im ponúkol.

Odvolať Igora Matoviča z postu ministra financií však Heger nechce: „Bolo by to populárne, ale nič by to nevyriešilo.“

Ak sa na budúci piatok koaliční partneri nedohodnú, čaká nás menšinová vláda? „Do týchto scenárov vôbec nejdem. Nedostanete ma do pozície, že prijmem porazenecký prístup. Ja ho odmietam, lebo si uvedomujem svoju zodpovednosť,“ povedal Heger. Menšinová vláda podľa neho nie je cesta, pretože sa chystá hlasovanie o dôležitých návrhoch, kde bude potrebná ústavná väčšina.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok