Sulíkov syn reagoval na Žilinku: Budeme najbezpečnejšou sociálnou sieťou na svete

Sociálna sieť youdare zverejnila na Instagrame príspevok, v ktorom reagovala na kroky generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Ten dal prešetriť či na platforme s výzvami za odplatu nedochádza k trestným činom a porušovaniu práv. Spoluzakladateľ youdare Filip Sulík v stanovisku uviedol, že Žilinkovu iniciatívu vítajú a z platformy plánujú spraviť najbezpečnejšiu sociálnu sieť na svete.

Sulíkov syn reagoval na Žilinku: Budeme najbezpečnejšou sociálnou sieťou na svete
reprofoto: Instagram/youdareapp

Vypiť vodu zo záchoda či vydepilovať si obočie - aj týmito výzvami si prešli niektorí užívatelia sociálnej siete youdare. Jej spoluzakladateľ Filip Sulík v reakcii na Žilinkovu iniciatívu na Instagrame uviedol, že úlohy za odplatu nekreujú. "Výzvy pre platformu youdare nevymýšľame my, rovnako ako napríklad Mark Zuckerberg nevymýšľa, čo užívatelia píšu na facebook," uviedol Sulík mladší s tým, že v porovnaní s inými sociálnymi sieťami "pristúpili k zaisteniu bezpečnosti v niekoľkých krokoch".

Generálny prokurátor vo štvrtok na Facebooku oznámil, že dal riaditeľovi trestného odboru Generálnej prokuratúry SR preveriť, či v súvislosti s plnením "bizarných až zvrátených výziev za odplatu" nedochádza ku kriminalite. Žilinku zaujíma, a to najmä pri tínedžeroch, či pri plnení úloh nedochádza k ohrozeniu života, zdravia, slobody, ľudskej dôstojnosti alebo k spáchaniu trestných činov.

Filip Sulík_reakcia reprofoto: Instagram/youdare

Platforma youdare je dostupná pre používateľov od 18 rokov. Ako sa v jej stanovisku uvádza, každý príspevok posudzujú a čokoľvek nebezpečné vymazávajú. Čoskoro by k bezpečnostným krokom malo pribudnúť aj overovanie veku cez tvárovú biometriu. "Týmto sa youdare stane najbezpečnejšou sociálnou sieťou na svete."

Ako funguje youdare?

Na platforme youdare je možné hocikoho vyzvať, aby splnil niečo, čo by inak neurobil. Vyzývateľ môže prísť s vlastnou výzvou. Potrebné je vyplniť formulár s obrázkom a uviesť kritériá rozhodujúce pre splnenie výzvy. "Výzva môže byť kreatívna, ale aj kontroverzná. Aspoň zistíš, kto je čo ochotný spraviť pre peniaze. Každý, komu sa tvoja výzva bude páčiť, môže prispieť ľubovoľnou sumou," uvádza sa v predstavovacom videu.

Ak vyzvaný človek splní zadanie, získa zaň časť peňazí z vyzbieranej sumy. Prispieť na splnenie výzvy, ktorá má zároveň motivovať riešiteľa úlohy, je možné dobrovoľne a ľubovoľnou čiastkou. Podľa Sulíka mladšieho má sociálna sieť už viac ako 50-tisíc aktívnych dospelých užívateľov.

Medzi výzvami boli napríklad úkony ako - napiť sa vody zo záchoda, zjesť výkal od morčaťa či umyť si zubov šampónom. Ministrov syn v stanovisku tiež uviedol, že pri vyvíjaní aplikácie im "ani náhodou nenapadlo, že niekto bude schopný vyzývať iných napríklad k jedeniu výkalov". Na záver stanoviska uviedol, že platforma preverenie generálnym prokurátorom víta, pretože "konečne rozptýli obavy o bezpečnosť aplikácie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok