Rusi ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň, zranil sa jeden pracovník

TA3 ČTK
7.8.2022 20:59

Jeden pracovník Záporožskej jadrovej elektrárne bol zranený, keď miesto v sobotu večer ostreľovala raketami ruská armáda. V nedeľu o tom informovala ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom. Podľa denníka Ukrajinska pravda sa to stalo pri ostreľovaní mesta Enerhodar, na ktorého okraji sa najväčšia jadrová elektráreň v Európe nachádza.

Rusi ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň, zranil sa jeden pracovník
TASR/AP

Enerhoatom na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že pri útoku bolo zasiahnuté skladisko, kde je uložených 174 kontajnerov s vyhoretým jadrovým palivom. Podľa Enerhoatomu boli poškodené tri senzory na sledovanie radiácie okolo areálu elektrárne.

"V dôsledku toho nie je možná včasná detekcia a reakcia v prípade zhoršenia radiačnej situácie alebo úniku radiácie z kontajnerov s vyhoretým jadrovým palivom," uviedla spoločnosť. Dodala, že zamestnanca zranil šrapnel a že bol prevezený do nemocnice.

Záporožskú jadrovú elektráreň Rusko obsadilo v marci, krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. Stále v nej ale pracujú ukrajinskí technici. Ukrajinská pravda napísala, že pred sobotným útokom sa približne 500 Rusov a zamestnancov ruskej spoločnosti Rosatom ukrylo v bunkroch. Rusko zo sobotného ostreľovania elektrárne obvinilo Ukrajinu. Ukrajinské ozbrojené sily "večer vykonali úder za použitia raketometu Uragan. Poškodené boli administratívne budovy a priľahlý priestor skladu," cituje agentúra Interfax z vyhlásenia, ktoré zverejnila Ruskom dosadená správa Enerhodaru.

V piatok strely zasiahli vedenie vysokého napätia pri jadrovej elektrárni, jeden z jej reaktorov bol odstavený. Radiácia ale zo zariadenia neunikla. Ukrajina a Rusko sa potom v sobotu vzájomne obviňovali z "jadrového terorizmu". Ukrajinský Enerhoatom uviedol, že za škody môžu Rusi, naopak ruské ministerstvo obrany obvinilo ukrajinské jednotky, že elektráreň ostreľovali.

Piatkové ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne znepokojilo šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho. Vyzval preto na okamžité zastavenie bojov v blízkosti zariadenia a varoval pred nebezpečenstvom jadrovej katastrofy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v telefonáte s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom požadoval silnejšiu reakciu na kroky Moskvy, ktoré označil za jadrový terorizmus. Chce, aby sa na ruský jadrový priemysel a ruské jadrové palivo uvalili sankcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok