Matovič je prekážka, Heger by mal buchnúť po stole. Urobili to Pellegrini i Radičová, hovorí Marcinková

ta3/Henrieta Mihalková; Adrián Potančok
6.8.2022 06:00

Premiér Eduard Heger by mal buchnúť po stole a ukázať, že nie je v područí Igora Matoviča, hovorí poslankyňa parlamentu Vladimíra Marcinková. Koalícia podľa nej nie je partia priateľov a na cestu von z krízy nepostačí len výmena ministra financií. Do údajnej novej Dzurindovej strany by nevstúpila. V SaS je spokojná a neprekáža jej ani, že strana loví tváre v iných koaličných subjektoch. Na to, aký politický scenár očakáva po prázdninách, a ako prežíva leto, sme sa pýtali v rozhovore.

Matovič je prekážka, Heger by mal buchnúť po stole. Urobili to Pellegrini i Radičová, hovorí Marcinková
Roman Doležal

V rozhovore sa dočítate:

  • aký scenár očakáva na jeseň,
  • ako by reagovala na ponuku vstúpiť do údajnej novej Dzurindovej strany,
  • či neľutuje prestup do SaS,
  • ako na znechutených mladých nevoličov,
  • ako si podľa nej počína premiér Heger. 

Ako trávite dovolenkový čas a prázdniny odkedy ste poslankyňou?

Náš život a plánovanie výrazne ovplyvňuje to, že manžel je profesionálny športovec. Preto sa snažíme cestovať v mesiacoch jún a júl, kedy je obdobie mimo hokejovú sezónu, od augusta do mája už fungujeme medzi Bratislavou a Třincom, kde manžel pôsobí a snažíme sa nájsť čo najviac prienikov v kalendári, aby sme skĺbili našu hokejovú a politickú realitu.

V jednom z rozhovorov ste uviedli, že len výmena Igora Matoviča k vyriešeniu koaličnej krízy nestačí. Aké sú podľa vás ďalšie body, ktoré treba vyriešiť?

Za mňa sú to dve prekážky, ktoré bránia fungovaniu koalície, jednou je Igor Matovič a druhou je nedodržiavanie koaličnej zmluvy. V koalícii nie sme partia priateľov, sme veľmi rozdielni ľudia, ktorí ak nedodržiavajú kontrakt o spolupráci, takzvanú koaličnú zmluvu, ich rozdiely fungovanie rozbijú. Preto sa treba držať pravidiel za každých okolností.

Vladimíra Marcinková Roman Doležal

Údajná nová Dzurindova strana

Ako hodnotíte počínanie si premiéra Hegera pri riešení napätej situácie v koalícii? V čom sú podľa vás jeho najväčšie slabiny?

Čakám, že konečne buchne po stole a ukáže, že nie je v područí Igora Matoviča, ale je autonómnym premiérom, ktorý vie robiť svoje vlastné rozhodnutia. V podobnej situácii v akej je on, bola aj Iveta Radičová aj Peter Pellegrini. Neboli predsedami strán, napriek tomu sedeli na premiérskej stoličke. Oni dokázali, že sú samostatní premiéri s vlastnými rozhodnutiami v zlomových momentoch. Iveta Radičová vtedy, keď pohrozila odstúpením ak Mikloš nevymení šéfa daniarov. Pellegrini vtedy, keď proti vôli Fica odvolal Gašpara. Očakávam takýto rázny krok aj od premiéra.

Jedným zo scenárov je vznik menšinovej vlády, ktorá však bude závislá aj na hlasoch kotlebovcov. Pre Denník N ste uviedli, že nepredpokladáte, že budú predčasné voľby. Aký scenár teda vidíte?

Obávam sa presne scenára, ktorý ste popísali. Verím však, že demokratické hlasy v OĽANO a v strane Za ľudí, svojim hodnotovým nastavením tejto verzii zabránia.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok v stredu odmietol, že by sa mal stať členom údajnej novej strany Mikuláša Dzurindu. Vy ste jeho ponuku odmietli?

Pána Dzurindu si mimoriadne vážim a pripisujem mu veľké zásluhy na európskom príbehu Slovenska. Tiež som vďačná, že bol ochotný sa so mnou vo voľnom čase stretnúť a v čase vypuknutia vojny na Ukrajine so mnou skonzultovať moje kroky, ktoré som ako šéfka európskeho výboru robila. Ak by som od neho dostala akúkoľvek ponuku, poctila by ma, ale nič by nezmenila na tom, že politicky spolupracujem so stranou SaS, a nemám dôvody to meniť.

Ako hodnotíte s odstupom času váš prestup zo Za ľudí do poslaneckého klubu SaS? Neoľutovali ste počas tohto obdobia svoj krok?

Spolupráca s SaS funguje bezproblémovo. Je to demokratická strana, o všetkom prebiehajú vnútorné diskusie, predseda nerozhoduje od stola, hodnotovo sme si blízki.

Vladimíra Marcinková Roman Doležal

Neuvažovali ste vtedy aj o prestupe do Progresívneho Slovenska? Z ktorých strán ste vtedy ešte dostali ponuky?

Nebudem ponuky konkretizovať. Progresívne Slovensko je skvelý politický projekt a držím im prsty. Ja momentálne spolupracujem so stranou SaS a nemám dôvody túto spoluprácu spochybňovať.

Odišli Krúpa i Kolíková

Aké má podľa vás ešte rezervy SaS vo svojom smerovaní i komunikácii?

SaS je čitateľná a dlhodobo etablovaná strana. Ja som v politike nováčik. Nie som v pozícii, aby som mohla poučovať mojich politických kolegov. S komunikáciou aj jej hodnotami som stotožnená.

Okrem vás rozšírili rady SaS aj Mária Kolíková a Juraj Krúpa. Neprekáža vám, že SaS loví nové tváre v koaličných stranách?

Nie. Ide o demokratických politikov, ktorí sú hodnotovo konzistentní so stranou SaS. Prekážaju mi v parlamente skôr tí, ktorí odídu zo strany a sú dlhodobo nezaradení, obchodujú jednotlivé zákony a ich správanie je nepredvídateľné. Pre demokraciu je oveľa lepší stav, keď poslanec odchádzajúci z jednej strany, vstúpi hneď do druhej, čo jasne ukazuje parlamentnú matematiku aj pomer síl v zákonodarnom zbore.

Čo by podľa vás mohlo pomôcť SaS zvýšiť preferencie, ktoré významnejšie nerastú?

SaS je podľa prieskumov v top trojke najsilnejších strán na Slovensku. Myslím si, že tento výsledok je veľmi dobrý.

Aký je podľa vás liek na znechutenie mnohých mladých ľudí, ktorí hovoria, že už ani voliť nepôjdu?

Vysvetľovať im, že rezignácia ich nespokojnosť nevyrieši. Tým, že voliť nepôjdu, môžu ďalšie voľby dopadnúť ešte výraznejšie inak, než si želajú oni. Preto je dôležité, aby vo voľbách svoju predstavu o budúcnosti Slovenska zhmotnili v zodpovednom výbere politikov, ktorých zakrúžkujú.

S europoslankyňou a bývalou členkou SaS Luciou Ďuriš Nicholsonovou máte spoločný podcast. Neprekáža to niektorým vašim spolustraníkom?

Nemám tú vedomosť. Pre mňa bolo dôležité, že ma v podcaste podporil Richard Sulík, ktorého som sa na názor pýtala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok