V Británii obvinili muža z vlastizrady. S kušou prenikol do hradu, kde sa nachádzala kráľovná

TA3 TASR
2.8.2022 20:10

Britská polícia v utorok obvinila 20-ročného Jaswanta Singha Chaila zo spáchania trestného činu podľa zákona o vlastizrade z roku 1842 po tom, ako ho vlani zatkla s kušou v areáli Windsorského hradu. V tom čase tam trávila vianočné sviatky britská kráľovná Alžbeta II. Informuje agentúra AFP.

FOTO: Kráľovná Alžbeta II. oslavuje platinové jubileum.
TASR/AP

Chail je vo väzbe a 17. augusta sa postaví pred súd, uviedla miestna polícia. Obvinený muž bol po incidente na Windsorskom hrade obvinený z vyhrážok zabitím. "(Britská kráľovská prokuratúra) CPS poverila Metropolitnú políciu, aby obvinila Jaswanta Singha Chaila z priestupkov po tom, ako bol zatknutý v areáli Windsorského hradu s kušou 25. decembra 2021," povedal zástupca CPS Nick Price.

Chail bol obvinený podľa paragrafu zákona o vlastizrade z roku 1842, podľa ktorého je útok na kráľovnú alebo držba strelnej či útočnej zbrane v jej prítomnosti s úmyslom zraniť ju alebo vystrašiť trestným činom. Je mimoriadne zriedkavé, aby boli vznesené obvinenia podľa tohto 180 rokov starého zákona, píše AFP. Naposledy sa tak stalo v roku 1981. Vtedy bol Marcus Sarjeant odsúdený na päť rokov väzenia po tom, ako sa priznal k streľbe slepými nábojmi na kráľovnú počas slávnostného sprievodu.

Kráľovná Alžbeta II. vlani kvôli pandémii covidu trávila vianočné sviatky s viacerými členmi rodiny vo Windsore a nie ako býva tradíciou vo vidieckom sídle Sandringham House vo východnom Anglicku. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok