USA sú kvôli tajným agentom priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine, tvrdí Rusko

TA3 TASR
2.8.2022 16:40

Rusko v utorok uviedlo, že Spojené štáty sú priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine, pretože americkí tajní agenti schvaľujú a koordinujú ukrajinské raketové útoky na ruskú armádu. Informuje agentúra Reuters.

Rusko Moskva 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany takto reagovalo na rozhovor zástupcu šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadyma Skibického pre britský denník The Telegraph o tom, ako ukrajinskí vojaci používajú raketové systémy HIMARS.

Skibickyj v rozhovore uviedol, že pred útokmi prebiehajú konzultácie medzi predstaviteľmi americkej a ukrajinskej vojenskej rozviedky, no zdôraznil, že americkí predstavitelia neposkytujú Ukrajine priame informácie o cieľoch. Ukrajinská armáda podľa neho útoky vykonáva na základe satelitných záberov a informácii v priamom čase.

"To všetko nepopierateľne dokazuje, že Washington je aj napriek tvrdeniam Bieleho domu a Pentagónu priamo zapojený do konfliktu na Ukrajine," uviedol hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov.

Rusko zároveň uviedlo, že americká vláda je zodpovedná za raketové útoky na civilistov v oblastiach na východe Ukrajiny, ktoré kontrolujú Ruskom podporované vojská. Americký prezident Joe Biden uviedol, že chce, aby Ukrajina porazila Rusko, a USA dodávajú Ukrajine zbrane v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. Americkí predstavitelia sa však vyhýbajú priamej konfrontácii medzi ruskými a americkými vojakmi, uvádza Reuters.

Rusko a Západ vykresľujú konflikt na Ukrajine inak. Podľa Moskvy je to "špeciálna vojenská operácia", ktorej cieľom je zabrániť pokusom Západu o to, aby mohol využiť Ukrajinu na ohrozenie Ruska, a ochrániť rusky hovoriacich obyvateľov Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin v poslednom čase konflikt vykresľuje aj ako boj so Západom, ktorý v konečnom dôsledky pretvorí svetový politický poriadok. Ukrajina a západné krajiny zase považujú tvrdenia Ruska za nepodložené a rozpútanie vojny proti nezávislej krajine, ktorú uznáva i Rusko, za neoprávnené, vysvetľuje Reuters. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok