Krúpa hovorí, že má svedomie čisté, absolvoval previerky. SaS podľa Takáča cúva a nechce niesť zodpovednosť

TA3/Soňa Búranová
31.7.2022 11:26

Ako sa bude vyvíjať politický život na Slovensku? Otázok je veľa, väčšina z nich má však spoločného menovateľa: kto odíde, kto zostane a kto sa vráti. Hosťami moderátora Richarda Dírera v relácii V politike boli Juraj Krúpa, ktorý prestúpil do poslaneckého klubu SaS, a člen Smeru Richard Takáč.

"Moje svedomie je úplne čisté. V slovenskej politike nie je zvykom, že je niekto principiálny, ja som hodnotovo ukotvený. Som jediný poslanec NR SR, ktorý si požiadal a mal previerku od prísne tajných," reagoval Krúpa na otázku, ktorá sa týkala statusu Igora Matoviča, ktorý po Krúpovom odchode z OĽANO napísal, že "zrada je viac ako vernosť. Prachy viac ako poctivosť … a mafia robí aj nemožné, len aby sa vrátila k moci". 

Krúpa dodal, že previerok v minulosti absolvoval viac. "Keď nemáte argumenty, v slovenskej politike je taký princíp, že zasmradíte priestor," dodal. Informoval, že v súčasnosti sa rieši odchod Matoviča, ktorý však neplánuj "OĽANO však nie je ochotné ustúpiť a vníma SaS ako najväčšieho nepriateľa," dodal v TA3.

Predčasné voľby sú jediné riešenie

"Jediné riešenie z tejto hlbokej krízy sú predčasné parlamentné voľby," reagoval na súčasnú situáciu Takáč. Hovorí, že zodpovednosť za ňu nesie aj sám Krúpa, a že nestačí iba vymeniť Matoviča a všetko bude fungovať. Sulík a jeho strana si podľa neho plne uvedomujú, kam smerujeme. "Aj preto zaradila spiatočku a cúva, a nechce niesť zodpovednosť," hodnotí.

Krúpa konštatoval, že Smer nič iné nerieši, len obvinenia. "SaS nechce odísť z vlády, nikto neuteká pred zodpovednosťou. Veľmi dobre si uvedomujeme, čo nás čaká," povedal vo vysielaní. Dodal, že sa intenzívne pracuje na ďalších projektoch, ktoré chce SaS dotiahnuť do konca. Podľa neho Smer dúfa, že situácia sa vyvrbí tak, že bude môcť opäť prevziať moc.

"Máme tu obrovské nánosy špiny. Očista bude trvať nejaký čas, nie všetko ide tak, ako by sme si predstavovali. To však neznamená, že by sa poľavovalo. Viem si predstaviť, že aj 363 bude predmetom rokovaní," hovorí Krúpa. Poslanec Smeru si však myslí, že táto vláda rozbila právny štát. "Vy sa z toho tešíte a tlieskate," doplnil.

Krúpa ako minister?

Takáča mrzí, že prezidentka Zuzana Čaputová nevystúpi v parlamente a nevyzve vládu, aby riešila súčasnú kritickú situáciu v štáte. "Keby chcela, tak je omnoho aktívnejšia," dodal. 

Taktiež sa zmenil o tom, že Krúpa má záujem o post ministra zahraničia alebo obrany. Vraj sa o tom šušká v kuloároch. Krúpa túto informáciu poprel. 

Takáč povedal, že Smer robí všetko pre to, aby boli predčasné voľby, a že ľudia sa musia sami rozhodnúť, kto ich bude viesť. Obáva sa totiž vzniku novej liberálnej strany. Jej zakladateľmi majú byť podľa Takáča expremiér Mikuláš Dzurinda a exminister financií Ivan Mikloš. Krúpa reagoval, že že ide o fámu a to isté sa šírilo už pred voľbami v roku 2020. Podľa neho je toto všetko len kampaň Smeru. "Vedia, že ich preferencie sa prepadli," dodal.

EÚ sa podľa Takáča sama likviduje sankciami

"To vôbec tak nie je, ako to v skutočnosti je," hovorí Takáč. "Keď chce byť EÚ takáto, že sama sebe robí zle, tak nemala byť naša vláda, poviem to, taká sprostá, a vydobiť si podmienky. Sami sme sa pripravili o lacný plyn a lacnú ropu z Ruskej federácii. A zaplatia to naši občania," rozhorčil sa člen Smeru.

Krúpa sa Takáča opýtal, či si nevšimol, že na Ukrajine je vojna. "Vaše vyjadrenia sú dezinformácie. Tieto vaše reči sú čistá kremľovská propaganda," tvrdí nový člen poslaneckého klubu SaS. Takáčovi pripomenul dohodnuté výnimky pre plyn, no sám Takáč povedal, že si žiadne nevšimol.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok