Maserati zverejnilo prvé dizajnové skice pripravovaného Project24

TA3/SZ
28.7.2022 18:30

Maserati Project24 bude duchovným nástupcom legendárneho MC12. Novinka vznikne len v 62 exemplároch na počesť spomínaného MC12, no výkon pod kapotou bude výrazne vyšší. Akú techniku automobilka použije?

Maserati zverejnilo prvé dizajnové skice pripravovaného Project24
Maserati

Najnovší, mimoriadne limitovaný kúsok z dielne Maserati nesúci názov Project24 bude svojim zameraním a absenciou cestnej homologizácie určený výhradne pre závodné okruhy. Po stránke dizajnu budeme svedkami mimoriadne agresívnych a najmä aerodynamických tvarov. Prednej časti dominuje nárazník s výrazným splitterom a rozmerným nasávacím otvorom, ktorý ústi v zadnej časti prednej kapoty. Úzke predné svetlomety a nafúknuté predné blatníky taktiež pridávajú na výslednom, mimoriadne prísnom vzhľade.

Maserati Maserati

Vzadu môžme vidieť rozmerné prítlačné krídlo spolu s výrazným difúzorom. Oba prvky pomáhajú udržovať čo najlepšie aerodynamické vlastnosti pomáhajúce k čo najlepším jazdným vlastnostiam. Čerešničkou na torte je dvojica koncoviek výfukového systému spolu so šesticou koncových LED svetiel. O zastavenie auta z vysokých rýchlostí sa postarajú mimoriadne účinne karbon keramické brzdy ukryté že 18 palcovými kolesami.

Maserati Maserati

Karoséria z uhlíkových vlákien ukrýva trojlitrový šesťvalec Nettuno pôvodom z modelu MC20. V tomto prípade však konštruktéri naladili jeho maximálny výkon na 740 konských síl. V kombinácii so suchou hmotnosťou na úrovni 1250 kilogramov budeme svedkami mimoriadne pôsobivej dynamiky na závodných okruhoch. Okruhové zameranie potvrdzuje pneumatický centrálny zdvíhací systém, ochranná klietka v interiéri či hasiaci systém a bezpečnostná nádrž na závodné palivo. O pohodlie vodiča, alebo v tomto prípade lepšie povedané pilota sa bude starať výkonná klimatizácia, multifunkčný volant, alebo napríklad monitor tlaku v pneumatikách.

Maserati Maserati

Za príplatok je možné auto vybaviť telemetriou, ktorá slúži na sledovanie parametrov auta v rôznych okamihoch jazdy a môže tak vodičovi pomôcť k lepším prejazdom zákrut a celkovo lepším časom na okruhu. Samozrejmosťou je aj nastaviteľné ABS a trakčná kontrola či pretekárske sedadlá, alebo nastaviteľná geometria nie len kolies, ale aj aerodynamických prvkov.

Motor bude štandardne spárovaný so šesťstupňovou sekvenčnou prevodovkou s radením pomocou páčok pod volantom. Ak si robíte na Project24 zálusk, tak Maserati doposiaľ cenu a ani termín uvedenia na trh nezverejnilo. Je však pravdepodobné, že všetkých 62 kusov už svojho majiteľa pozná.

Témy: Maserati
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok