WHO varuje: Proti šíreniu koronavírusu bude potrebné nasadiť nové očkovacie látky

TA3 ČTK
22.7.2022 18:22

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) bude potrebné proti šíreniu koronavírusu nasadiť nové očkovacie látky. Tie doterajšie síce zachránili milióny životov, ale rozhodujúcim spôsobom neobmedzili šírenie vírusu.

nové čísla
TASR/Dano Veselský

Organizácia preto vedcov vyzvala na vyvinutie nových vakcín, ktoré by obmedzili roznášanie infekcie. Inak bude pretrvávať riziko vzniku vírusových variantov, voči ktorým budú vakcíny menej účinné, upozornila WHO.

Nutné je, aby boli k dispozícii aj očkovacie látky, ktorých aplikácia bude jednoduchšia ako doteraz, napríklad v podobe nosného spreja. WHO aktualizovala aj svoje očkovacie ciele. Dvakrát očkovaný tak má byť všetok zdravotnícky personál na svete a všetci ľudia starší ako 60 rokov a zvlášť silne ohrozené osoby s inými chorobami. Doterajšieho cieľa naočkovať do polovice tohto roku 70 percent všetkých ľudí vo všetkých krajinách pritom nebolo dosiahnuté. Do konca júna to dokázalo len 58 krajín.

Podľa štúdie londýnskej Kráľovskej univerzity (Imperial College), ktorú v júni zverejnil odborný časopis The Lancet, zachránilo očkovanie proti covidu takmer 20 miliónov ľudských životov. V chudobnejších krajinách však je naočkovaných iba 28 percent starších ľudí a 37 percent zdravotného personálu.

"Aj keď bude naočkovaných 70 percent obyvateľov, ľudia budú naďalej umierať, zdravotné systémy budú pod tlakom a zotavenie svetového hospodárstva bude naďalej ohrozených, pokiaľ nebude naočkovaných mnoho pracovníkov v zdravotníctve, starší ľudia a chorí," povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Francúzske zdravotné úrady v piatok medzitým uviedli, že siedma vlna covidovej epidémie vo veľkých mestách v krajine opadá, ale počet hospitalizovaných zostáva na vysokej úrovni a počet obetí naďalej rastie. V týždni od 11. do 17. júla pribúdalo zhruba 90-tisíc nakazených denne a v nemocniciach zomrelo dokopy 590 nakazených pacientov.

Napríklad v Británii bol počet nakazených podľa tamojších úradov v týždni, ktorý končil 13. júlom, naďalej vysoký. V Anglicku sa nakazilo zhruba šesť percent obyvateľov, v Škótsku to bolo dokonca 6,7 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok