Dopravný prostriedok budúcnosti. Kanada predstavuje najrýchlejšie vozidlo na svete

TA3 ČTK
23.7.2022 06:00

TransPod predstavuje FluxJet, prvý dopravný prostriedok na svete pre ultrarýchlu prepravu rýchlosťou cez 1000 km/h. Prevratná kanadská inovácia výrazne zlepší dostupnosť a dobu cestovania pre cestujúcich, zníži uhlíkovú stopu a podporí výrazný regionálny hospodársky rast.

Dopravný prostriedok budúcnosti. Kanada predstavuje najrýchlejšie vozidlo na svete
Twitter/Businesswire

Spoločnosť TransPod, start-up, ktorý buduje popredný svetový systém pozemnej ultrarýchlej dopravy, ktorý má nanovo definovať osobnú a nákladnú dopravu, predstavila FluxJet, inováciu, ktorá mení spôsob akým žijeme, pracujeme a cestujeme.

FluxJet je plne elektrické vozidlo založené na prevratných inováciách v oblasti pohonu a čistých energetických systémov bez fosílnych palív, ktoré je vlastne hybridom medzi lietadlom a vlakom. Vďaka technologickým skokom v bezkontaktnom prenose energie a novému odboru fyziky zvanému veillance flux, sa FluxJet pohybuje rýchlosťou cez 1000 km/h. Rýchlejšie ako tryskové lietadlo a trikrát rýchlejšie ako vysokorýchlostný vlak. FluxJet bude jazdiť výhradne na linke TransPod, čo je sieťový systém so stanicami v kľúčových lokalitách a veľkých mestách, ktorý sa vyznačuje vysokou frekvenciou odchodov navrhnutých tak, aby umožňoval rýchle, cenovo dostupné a bezpečné cestovanie.

Nedávno spoločnosť TransPod potvrdila financovanie vo výške 550 miliónov dolárov a oznámila ďalšiu fázu infraštruktúrneho projektu v hodnote 18 miliárd dolárov, ktorého cieľom je vybudovať linku TransPod Line spájajúcu mestá Calgary a Edmonton v kanadskej Alberte. Predbežné stavebné práce, vrátane posúdenia vplyvu na životné prostredie sa začali. Tento zásadný projekt vytvorí až 140 000 pracovných miest a v priebehu výstavby prinesie do regiónu 19,2 miliardy dolárov. Akonáhle bude linka TransPod v prevádzke, bude cestujúcich stáť cesta týmto prostriedkom približne o 44 % menej ako letenka a zníži emisie CO2 o 636 000 ton ročne.

Veľký krok vpred

"Všetka tvrdá práca v uplynulých rokoch viedla k tomuto významnému okamihu, keď sa reči stávajú skutočnosťou. Technológia je overená a my máme dôveru investorov, vlád a partnerov, aby sme mohli pokračovať v úsilí o efektívnu zmenu definície dopravy," povedal spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti TransPod Sebastien Gendron.

Na slávnostnom predstavení spoločnosti TransPod v Toronte bola živá ukážka zmenšeniny FluxJetu. "Tento míľnik je veľkým skokom vpred," povedal spoluzakladateľ a technický riaditeľ spoločnosti TransPod Ryan Janzen. "FluxJet je na pomedzí vedeckého výskumu, priemyselného vývoja a masívnej infraštruktúry, ktorá má riešiť potreby cestujúcich a znížiť našu závislosť na lietadlách a diaľniciach náročných na fosílne palivá."

"TransPod úplne mení pravidlá hry vďaka ultrarýchlej osobnej doprave a nákladnej doprave s nulovými emisiami medzi hlavnými mestami," povedal generálny riaditeľ spoločnosti MaRS Discovery District Yung Wu. "Je na čase, aby naši politici, investori a prevádzkovatelia podnikli odvážne kroky a podporili komercializáciu inovácií vyrobených v Kanade, ako je projekt spoločnosti TransPod, a vyhrali tak v globálnej inovačnej ekonomike s hodnotou niekoľkých biliónov dolárov."

"FluxJet je prvou kanadskou inováciou a ďalším veľkým infraštruktúrnym projektom, ktorý sa dostane do celého sveta," povedal Janzen. "Linka TransPod je vyvíjaná v spolupráci s našimi partnermi v Európe, USA i mimo nich, vrátane univerzít, výskumných centier, leteckého priemyslu, architektúry, železnice a stavebných partnerov." Predstavenie linky TransPod FluxJet sa uskutočnilo vďaka podpore a spolupráci odborových zväzov Building Trades of Alberta, kanadských odborov v stavebníctve, spoločnosti Dassault Systèmes, DHL Express, MaRS, Ikos Consulting, REC Architecture a SADE Engineering.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok