Saudská Arábia a USA podpísali takmer 20 zmlúv, viaceré v oblasti energetiky a letectva

TA3 TASR
17.7.2022 13:28

Saudská Arábia a Spojené štáty podpísali počas návštevy amerického prezidenta Joea Bidena takmer dve desiatky partnerských zmlúv, viaceré z nich v oblasti energetiky, telekomunikácií a leteckého sektora. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na saudskoarabskú štátnu televíziu al-Ichbaríja a miestnu agentúru SPA.

Saudská Arábia a USA podpísali takmer 20 zmlúv, viaceré v oblasti energetiky a letectva
ČTK/AP

Podľa saudskoarabských zdrojov dohody zahrnovali kontrakty s americkým výrobcom lietadiel Boeing a zbrojárskym koncernom Raytheon, ako aj s medicínsko-technologickými firmami Medtronic, Digital Diagnostics a IQVIA. Viacero projektov podpísali v oblasti produkcie čistých energií, ako aj jadrovej energie.

Predstavitelia Saudskej Arábie a USA zároveň zopakovali svoj záväzok voči stabilite na svetovom energetickom trhu. Obe krajiny sa dohodli, že situáciu na trhu s energiami budú pravidelne konzultovať a zároveň budú spolupracovať v oblasti energetickej a klimatickej transformácie.

Ako uviedli zdroje z americkej vlády pred návštevou prezidenta USA v Saudskej Arábii, Joe Biden plánoval na regionálnom samite Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive v sobotu, 16. júla, diskutovať s lídrami producentských štátov o energetickej bezpečnosti.

Washington očakáva, že Saudská Arábia a ďalšie krajiny zo zoskupenia OPEC+ (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu /OPEC/ a ďalší producenti) sa na najbližšom zasadnutí 3. augusta dohodnú na výraznejšom zvýšení ťažby, čo by znížilo ceny ropy a pohonných látok.

Saudskoarabský minister zahraničných vecí princ Fajsál bin Farhán však uviedol, že na samite sa ropa neriešila a čo sa týka OPEC+, organizácia bude naďalej sledovať situáciu na trhu a prijme také opatrenia, ktoré budú potrebné. "O rope sa na samite nerokovalo," povedal minister na tlačovej konferencii a dodal, že o situácii na ropnom trhu rokuje Saudská Arábia so Spojenými štátmi a ďalšími odberateľmi celý čas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok