Pápež František prvýkrát vymenoval ženy do Kongregácie pre biskupov, jedna je dokonca laik

TA3 ČTK
13.7.2022 14:11

Pápež František prvýkrát menoval ženy do Kongregácie pre biskupov, čo je orgán Vatikánu, ktorý možno zjednodušene prirovnať k ministerstvu. Do Kongregácie pre biskupov, ktorá pápežovi navrhuje kandidátov do biskupských úradov, tiež po prvýkrát zasadne žena, ktorá je laická veriaca. Informoval o tom dnes server Vatican News.

Pápež sa pomodlil za to, aby si protivníci na Ukrajine podali ruky skúsili si odpustiť
TASR/AP

Pápež menoval do Kongregácie pre biskupov tri ženy, z toho dve sú rádové sestry. Ide o taliansku rehoľníčku Raffaellu Petriniovú, ktorá sa vlani v novembri stala ako prvá žena v histórii generálnej tajomníčky governatorátu, ktorý dohliada na každodenný chod Vatikánu. Druhou rádovou sestrou v Kongregácii pre biskupov je novo Francúzka Yvonne Reungoatová a treťou ženou v tomto orgáne sa stala Argentínka María Lía Zervinová, predsedníčka Svetovej únie ženských katolíckych organizácií (WUCWO).

Pápež otvoril cestu do čela vrcholných vatikánskych orgánov ženám i pokrsteným laikom tento rok v marci, keď vydal dokument ukotvujúci reformu Rímskej kúrie, čo je ústredná správa Vatikánu, prostredníctvom ktorej pápež riadi záležitosti rímskokatolíckej cirkvi.


Počas svojho pontifikátu, ktorý začal v marci 2013, pápež František vymenoval do vatikánskych a cirkevných inštitúcií viacero žien. Napríklad vlani vo februári získala vplyvný post podtajomníčky biskupskej synody francúzska rehoľníčka Nathalie Becquartová a talianska sudkyňa Catia Summariaová sa stala prvou žalobkyňou vatikánskeho odvolacieho súdu. V auguste sa stala dočasnou tajomníčkou rozvojového oddelenia Vatikánu talianska rehoľníčka Alessandra Smerilliová. V týchto funkciách predtým pôsobili výlučne muži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok