Japonský expremiér Šinzó Abe sa stal obeťou atentátu. Strieľal naňho bývalý vojak

TA3 TASR
8.7.2022 06:49

Japonského expremiéra Šinzóa Abeho postrelili v piatok počas prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami v meste Nara. Tamojšie úrady zadržali 41-ročného muža, ktorý na bývalého premiéra pravdepodobne strieľal odzadu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hlavný tajomník úradu japonskej vlády Hirokazu Macuno uviedol, že nemá informácie o stave 67-ročného Abeho. "Takýto barbarský čin nemožno tolerovať," povedal. Japonská tlačová agentúra Kjódo uviedla, že expremiéra previezli do nemocnice so zástavou srdca, aj keď bol pôvodne bezprostredne po streľbe pri vedomí a komunikoval. Televízna stanica TBS informovala, že expremiéra útočník postrelil do ľavej strany hrudníka a zjavne i do krku, píše Reuters.

Politické násilie je v Japonsku, ktoré má prísne zákony upravujúce držbu zbraní, zriedkavé. Šinzó Abe odslúžil vo funkcii japonského premiéra dve funkčné obdobia. Odstúpil v roku 2020, ako dôvod uviedol zdravotné problémy. Zachoval si však dominantnú prítomnosť vo vládnucej Liberálnej demokratickej strane a ovládal jej hlavné frakcie. Jeho chránenec, úradujúci premiér Fumio Kišihida, ide do volieb s nádejou, že vystúpi z tieňa Abeho, uvádzajú analytici.

Po postrelení Abeho prerušil premiér Kišihida svoju volebnú kampaň a vrátil sa do Tokia, informovali tamojšie médiá. Japonská vláda uviedla, že voľby odložiť neplánuje. Americký veľvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel v reakcii na incident uviedol, že je "zarmútený a šokovaný" streľbou na tohto výnimočného lídra a neochvejného spojenca USA.

Útočník Jamagami Tecuja, ktorého spacifikovali a zadržali na mieste bezpečnostné zložky, má 41 rokov a slúžil vo vojenskom námorníctve tri roky. Prepustili ho v roku 2005. Podľa japonskej televízie NHK sa nepokúsil z miesta činu utiecť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok