Ukrajinský boršč je ohrozený. Zaradili ho na zoznam kultúrneho dedičstva

TA3 TASR
1.7.2022 16:53

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru zaradila v piatok ukrajinskú polievku boršč na zoznam kultúrneho dedičstva, ktoré si "vyžaduje naliehavú ochranu". Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Ukrajina považuje boršč – hustú výživnú polievku, ktorá sa pripravuje z červenej repy – za svoje národné jedlo, hoci sa bežne konzumuje aj v Rusku, iných postsovietskych republikách i v Poľsku.

Rozhodnutie umiestniť boršč na zoznam ohrozeného dedičstva urobilo UNESCO v zrýchlenom procese po ruskej invázii na Ukrajinu, berúc do úvahy "negatívny vplyv vojny na túto tradíciu".

"Ukrajinský boršč – národná verzia boršču, ktorý sa konzumuje vo viacerých krajinách regiónu – je neoddeliteľnou súčasťou života ukrajinskej rodiny a spoločnosti," uvádza orgán OSN.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová rozhodnutie UNESCO komentovala slovami, že v súčasnosti "všetko podlieha ukrajinizácii".

Základom boršču, kapustovej polievky s mäsom a zeleninou, je vývar z kostí a mäsa (obvykle predného hovädzieho pre ruskú alebo ukrajinskú verziu boršču) a zmes opraženej zeleniny (červená repa, kapusta, zemiaky, mrkva, cibuľa).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok