Lieberman: Budeme rokovať s Palestínčanmi, iba ak Abbás odíde

SITA
28.12.2012 17:56

Šéf izraelskej ultranacionalistickej strany Jisrael Bejtejnu, bývalý minister zahraničia Avigdor Lieberman, v piatok verbálne zaútočil na palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása.

Lieberman: Budeme rokovať s Palestínčanmi, iba ak Abbás odíde
SITA

Podľa jeho slov by boli nové mierové rokovania s Palestínčanmi možné, len ak by Abbás odstúpil zo svojej funkcie. "Len po jeho zmiznutí z vedenia Palestínskej samosprávy by bolo možné obnoviť diplomatický proces," citovala Liebermana webová stránka denníka Haaretz. Jeho vyjadrenia prišli deň po tom, čo Abbás novinám povedal, že rozpustí administratívu Západného brehu, pokiaľ Izrael nepodnikne kroky smerom k obnoveniu mierových rokovaní po parlamentných voľbách naplánovaných na 22. januára.

Lieberman rezignoval 13. decembra pre podozrenia z podvodu a porušenia dôvery. Nie je jasné, kedy sa s ním začne súd, až dovtedy však nebude vykonávať ministerskú funkciu. Jeho strana ide do volieb v koalícii so stranou Likud premiéra Benjamina Netanjahua a podľa prieskumov by ich mali vyhrať.

Rokovania medzi oboma stranami sú prerušené od septembra 2010, pričom Palestínčania ich pokračovanie podmieňujú zastavením výstavby osád na okupovaných územiach. Po tom, čo OSN v novembri zvýšila štatút Palestínčanov v organizácii, židovský štát oznámil nové plány výstavby na Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok