Hadí ostrov horel. Rusi urýchlene odplávali na člnoch, Ukrajinci na nich v noci spustili paľbu

TA3 ČTK
30.6.2022 11:03

Ruské invázne jednotky opustili ukrajinský Hadí ostrov v Čiernom mori. Vyplýva to z vyhlásenia ukrajinskej armády aj ruského ministerstva obrany.

Server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na Južné veliteľstvo ukrajinských síl najprv informoval o tom, že po nočnom útoku ukrajinských jednotiek sa Rusi evakuovali a pravdepodobne ostrov opustili. Moskva vzápätí ústup potvrdila, zdôvodňuje ho však podľa agentúry TASS ako svoju dobrú vôľu s ohľadom na vývoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

Južné veliteľstvo ukrajinských síl dnes na sociálnych sieťach oznámilo, že ruská strana urýchlene evakuovala motorovými člnmi zvyšky svojej posádky na ostrove po nočnej operácii ukrajinskej armády, ktorá naňho podnikla raketové a delostrelecké údery. Na ostrove v súčasnosti horí a ozývajú sa tam výbuchy, tvrdí ukrajinská armáda.

Moskva odchod z Hadieho ostrova potvrdila, poskytla však iné vysvetlenie. "Dňa 30. júna ruské ozbrojené sily v rámci dobrej vôle ukončili plnenie svojich úloh na Hadím ostrove a stiahli tamojšiu posádku. To dokazuje svetovému spoločenstvu, že Ruská federácia nebráni úsiliu OSN o vytvorenie humanitárneho koridoru pre odvoz poľnohospodárskych produktov z územia Ukrajiny," tvrdil hovorca. ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Prejav dobrej vôle

Ukrajina a Západ vinia Rusko, že blokuje ukrajinské prístavy, aby zabránilo vývozu obilia a prispieva tak k celosvetovej potravinovej kríze. Moskva tieto obvinenia odmietla a vyhlásila, že Ukrajina musí z Čierneho mora odstrániť námorné míny, aby umožnila bezpečnú plavbu. Kyjev podľa denníka The Guardian už skôr vyhlásil, že vody neodmínuje, pretože sa potrebuje brániť ruskej čiernomorskej flotile, ktorá podniká námorné útoky na Odese a Mykolajiv.

"Očakávame v blízkej budúcnosti krok dobrej vôle v Chersone," okomentoval vyhlásenie Moskvy o ústupe z Hadieho ostrova gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim na na sociálnej sieti Telegram. Cherson je po Mariupole najväčším ukrajinským mestom, ktoré ruská armáda dobyla od začiatku svojej invázie.

Pod kontrolou Rusov od prvého dňa

Rusko obsadilo ukrajinský malý, ale strategicky významný Hadí ostrov prvý deň invázie. Ostrovček ležiaci zhruba 150 kilometrov južne od Odesy sa stal symbolom ukrajinského odporu, keď tamojšia posádka nevyberanými slovami odmietla výzvy ruskej vojnovej lode na zloženie zbraní.

Hadí ostrov má od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zásadné a takmer mýtické postavenie, okomentovala dnešný vývoj udalostí stanice BBC. Nenápadná skalnatá výspa v Čiernom mori nemá ani kilometer štvorcový čo do rozlohy, ale jej osud podľa britskej verejnoprávnej stanice hrá v ruskej vojenskej agresii na Ukrajine dôležitú úlohu.

"Ak sa ruským vojakom podarí Hadí ostrov okupovať a umiestniť na ňom svoje systémy protivzdušnej obrany dlhého doletu, budú kontrolovať more, krajinu i vzduch v severozápadnej časti Čierneho mora a na juhu Ukrajiny," povedal v máji BBC ukrajinský odborník na vojenstvo Oleh Ždanov.

Kedysi patril Rumunsku

Podľa agentúry AP Moskva zrejme dúfala, že ostrov využije na ovládnutie oblasti a tiež ako základňu pre útok na prístav Odesu. Ukrajinskí obrancovia však podľa nej na ruské sily umiestnené na Hadím ostrove neustále útočili.

Hadí ostrov bol v minulosti rumunským územím, ale v roku 1948 bol postúpený Sovietskemu zväzu, ktorý ho využíval ako radarovú základňu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok