V Bavorsku sa začal trojdňový summit G7, Scholz hovorí o signále jednoty

TA3 ČTK
26.6.2022 16:47

V bavorskom alpskom zámku Elmau sa v nedeľu začalo trojdňové vrcholné rokovanie predstaviteľov skupiny veľkých svetových ekonomík G7, teda Nemecka, USA, Británie, Francúzska, Talianska, Japonska a Kanady.

Summit, na ktorom sa zúčastňujú aj zástupcovia Európskej únie, bude podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza signálom jednoty demokratických mocností voči ruskej agresii. Očakáva sa, že krajiny G7 v utorok na záver summitu vyhlásia zákaz dovozu ruského zlata.

Rusko útočilo na Kyjev krátko pred summitom

Len krátko pred začiatkom summitu sa Kyjev v noci na dnešok stal po troch týždňoch opäť terčom ruského raketového útoku, čo americký prezident Joe Biden označil za ďalší príklad ruského barbarstva. Scholz povedal, že úder na ukrajinskú metropolu je ďalším dôkazom toho, že nemecká a západná podpora Kyjevu bola správnym krokom.

Scholz po bilaterálnom rokovaní s Bidenom vyhlásil, že Nemecko bude naďalej podporovať Ukrajinu, a to zásadne v zhode s USA. Pokračujúcu podporu Ukrajine jasne prisľúbili aj britský premiér Boris Johnson, francúzsky prezident Emmanuel Macron či predseda Európskej rady Charles Michel.

Británia a USA ešte pred summitom oznámili, že spoločne s Kanadou a Japonskom zakážu dovoz ruského zlata. Sankcia, ktorú podľa Bidena vyhlásia spoločne všetky krajiny G7 a o ktoré bude podľa Michela rokovať aj EÚ, sa nebude týkať zlata, ktoré už Rusko vyviezlo.

USA chce zastropovať ceny ruskej ropy

USA tiež navrhujú zastropovať ceny ruskej ropy, aby Moskva nemohla zarábať na vysokých cenách energií. Európska únia zatiaľ nie je o tomto opatrení plne presvedčená, chce o ňom preto podrobnejšie rokovať. Podľa Michela nie je dohoda ešte počas summitu pravdepodobná.

Scholz po prvom bloku rokovaní, ktorého témou bolo svetové hospodárstvo, povedal, že medzinárodná situácia je síce zložitá, summit však bude signálom rozhodnosti a jednoty krajín G7.

Podľa televíznych komentátorov zatiaľ nič nenaznačuje tomu, že by rokovania sprevádzali rozpory či výraznejší nesúlad. Dokazujú to podľa nich opakované uistenia jednoty a tiež uvoľnená atmosféra, ktorá bola viditeľná pri uvítacej ceremónii či spoločnom fotení po prvej časti rokovaní.

V záujme symboly jednoty demokratického sveta proti ruskej agresii pozval Scholz na summit zástupcov Indonézie, Indie, Juhoafrickej republiky, Argentíny a Senegalu. Tí postupne priletia do dnešného večera.

Vrcholné schôdzky G7 tradične sprevádza rad protestov. Polícia ale namiesto o očakávaných tisícoch protestujúcich hovorí o stovkách. Demonštrácie zostávajú pokojné. Na bezpečnosť v okolí summitu dohliada 7-tisíc policajtov, v Bavorsku je v pohotovosti okolo 18-tisíc policajtov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok