ONLINE: Pri Buči našli ďalší masový hrob, ukrajinská polícia od začiatku vojny eviduje 12-tisíc zabitých civilistov

TA3 TASR ČTK
13.6.2022 06:43

Náčelník polície v Kyjevskej oblasti Andrij Nebytov povedal, že blízko mesta Buča pri Kyjeve bol nájdený ďalší hromadný hrob, v ktorom boli telá siedmich civilistov. Frontová línia na Ukrajine sa v súčasnosti tiahne na 2450 kilometroch, pričom na 1105 kilometroch sa vedú aktívne bojové operácie. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby Kyjevu prejavil viac podpory v boji proti ruskej invázii, a vyčítal mu, že sa priveľmi obáva možných reakcií Moskvy.

23:28 Slovensko by mohlo poskytnúť Ukrajine ďalšiu vojenskú techniku. Nemecko jej chce dodať moderný systém protivzdušnej obrany a zároveň chce posilniť svoju vojenskú rotu na Slovensku. Po bilaterálnom rokovaní v Berlíne o tom na spoločnej tlačovej konferencii informovali slovenský premiér Eduard Heger a nemecký kancelár Olaf Scholz. Heger zároveň pozval kancelára na návštevu Slovenska. 

22:45 Všetky tri mosty spájajúce ukrajinské mestá Severodoneck a Lysyčansk sú v súčasnosti neprejazdné pre vozidlá. Oznámil to v pondelok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, informuje americká televízia CNN. 

21:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval nemeckého kancelára Scholza, aby podporil Ukrajinu a neobával sa, aké dôsledky bude mať tento krok na vzťahy Berlína s Moskvou.

21:31 Slovenského premiéra Eduarda Hegera prijal v Berlíne nemecký kancelár Olaf Scholz. Ide o prvú bilaterálnu návštevu na úrovni šéfov vlád po štyroch rokoch. 

19:00 Ukrajinská polícia informovala v pondelok o náleze ďalšieho masového hrobu neďaleko ukrajinského mesta Buča v Kyjevskej oblasti. V hrobe ležalo sedem tiel. 

17:16 Náčelník polície v Kyjevskej oblasti Andrij Nebytov na Facebooku povedal, že blízko mesta Buča pri Kyjeve bol nájdený ďalší hromadný hrob, v ktorom boli telá siedmich civilistov. Stalo sa tak v obci Myrocke, kde pôsobili ruskí vojaci. Mnoho z obetí malo podľa neho zviazané ruky a kolená. "Sedem civilistov bolo Ruskom mučených a potom zbabelo popravených guľkou do hlavy," dodal Nebytov s tým, že telá zatiaľ neboli identifikované.

17:03 Krajské asistenčné centrum pre ukrajinských utečencov v pražskej časti Vysočany od stredy zatvoria, prichádzajúcich Ukrajincov budú posielať do iných regiónov. V pondelok to potvrdil primátor Prahy Zdeněk Hřib. 

16:57 Švédsko urobilo dôležité kroky, aby splnilo požiadavky Turecka, ktorými Ankara podmieňuje súhlas so vstupom tejto severskej krajiny do NATO. Novinárom to pri svojej návšteve Švédska povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

16:21 Ukrajinská vláda schválila kroky vedúce k pozastaveniu vývozu domácej produkcie plynu, uhlia a ropy. Dôvodom je ruská invázia do krajiny, píše agentúra Reuters.

16:08 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz sa dohodla s kanadskou spoločnosťou Symbio Infrastructure na nákupe skvapalneného zemného plynu (LNG) a zeleného kvapalného vodíka (LH2). Firmy to uviedli v spoločnom oznámení. Dodávky majú začať v roku 2027.

15:39 Ak Rusko v bitke o Donbas uspeje, bude to pre Ukrajinu znamenať nielen stratu územia, ale možno aj stratu veľkej časti najschopnejších vojenských síl, čo Moskve otvorí cestu k tomu, aby zabrala ďalšie územia a diktovala Kyjevu svoje podmienky, špekuluje agentúra AP.

15:32 Nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron a taliansky premiér Mario Draghi vo štvrtok spoločne navštívi Kyjev. Tvrdí to taliansky denník La Stampa. O ceste sa v médiách špekuluje od víkendu a nemecká tlač sa už venuje tomu, čo konkrétneho by kancelár Ukrajine mohol oznámiť. Scholz totiž pred časom povedal, že pokiaľ do Kyjeva pôjde, neurobí tak kvôli fotografii. Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Melnyk si od možnej cesty sľubuje ťažké zbrane, vďaka ktorým by mohla krajina lepšie čeliť ruskej invázii.

15:26 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj informoval, že frontová línia na Ukrajine sa v súčasnosti tiahne 2450 kilometrov, pričom na 1105 kilometroch sa vedú aktívne bojové operácie. 

15:20 Štyridsať miliónov Poliakov je pripravených so zbraňou v ruke brániť svoju vlasť v prípade, že by ju Rusko napadlo. Vyhlásil to poľský premiér Mateusz Morawiecki. Uviedol tiež, že vojna na Ukrajine slúži ako pripomienka toho, že sloboda nie je večná a že predchádzajúce generácie za ňu museli bojovať. 

14:46 Čína predbehla Nemecko na pozícii najväčšieho dovozcu ruských energií po tom, čo Moskva rozpútala vojnu na Ukrajine, uviedol fínsky inštitút.

14:43 Ukrajinská polícia vyšetruje okolnosti úmrtia viac ako 12-tisíc občanov. 1200 tiel obetí, z ktorých niektoré boli nájdené v masových hroboch, sa zatiaľ nepodarilo stotožniť. Informuje o tom server Ukrajinska pravda s odkazom na šéfa polície Igora Klymenka.

14:13 Poľská štátna spoločnosť Gaz-System, ktorá zabezpečuje prevádzku plynovodnej siete, v júli ponúkne do aukcie kapacitu na prepravu zemného plynu novým prepojovacím potrubím s Dánskom, Slovenskom a Litvou. Firma podľa agentúry Reuters oznámila, že aukcia rezervácií ročnej kapacity sa bude konať 4. júla na platforme GSA, zatiaľ čo kapacitu v už existujúcom potrubí s Nemeckom spoločnosť ponúkne na rezervačnej platforme RBP.

14:10 Eduard Basurin, zástupca proruských síl v takzvanej Doneckej ľudovej republike, podľa ruskej agentúry TASS vyhlásil, že ukrajinskí vojaci sú v Severodonecku zablokovaní. Tvrdí totiž, že bol zničený posledný most spájajúci mesto so susedným Lysyčanskom. Informáciu však nemožno nezávisle overiť.

13:19 Od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 288 detí a 527 sa zranilo.

13:17 Rusi zaútočili na mesto Pryluky v Černihivskom regióne. Šéf regionálnej vojenskej správy hlási tri výbuchy, píše na Twitteri NEXTA.

13:03 České ministerstvo zahraničných vecí sa zaoberá situáciou s prevozom tela Čecha zabitého v Donbase, povedal minister zahraničia Ján Lipavský. Rieši to ako štandardný konzulárny prípad, viac vec komentovať nechce.

12:23 Moskva ohlásila, že ruské letectvo podniklo raketový úder blízko železničnej stanice Udačne v Doneckej oblasti a zničilo veľké množstvo zbraní ukrajinskej armády, vrátane tých, ktoré Kyjevu poskytli USA a európske krajiny. "Okrem toho bolo zničené dočasné miesto nasadenia zahraničných žoldnierov pri Fedorovke v Luhanskej ľudovej republike," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Vyhlásenie nie je možné nezávisle overiť.

12:19 Hovorca nemeckej vlády odmietol potvrdiť medializované správy o tom, že spolkový kancelár Olaf Scholz odcestuje vo štvrtok do Kyjeva spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a talianskym premiérom Mariom Draghim. 

11:06 Ukrajina v máji doviezla približne 380 000 ton pohonných hmôt a v júni pravdepodobne dovezie približne 600 000 ton, uviedla v pondelok ministerka hospodárstva.

10:49 Česko ponúklo pomoc na svojom území takmer 400-tisíc ukrajinským obyvateľom. Oznámil to minister zahraničia Jan Lipavský.

10:11 Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Zelenského Mychajlo Podoľak oznámil počet zbraní potrebných na ukončenie vojny.

10:07 Poľský prezident Andrzej Duda opakovane vyzval nemeckého spolkového kancelára Olafa Scholza a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby navštívili ukrajinské mestá Buča a Irpiň. To by podľa Dudu mohlo spôsobiť zmenu ich postoja k Rusku. Obaja politici podľa správ plánujú ešte v júni spolu s talianskym premiérom Mariom Draghim spoločnú cestu na Ukrajinu.

9:52 Rusko zarobilo 93 miliárd eur na vývoze fosílnych palív počas prvých 100 dní vojny na Ukrajine. Väčšinu z nich pritom exportovalo do Európskej únie. Vyplýva to zo správy, ktorú v pondelok zverejnilo nezávislé Centrum pre výskum energie a čistého ovzdušia so sídlom vo Fínsku.

9:37 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu na Slovensko 2667 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 611 mužov, 1453 žien a 603 detí. O dočasné útočisko požiadalo 43 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo za nedeľu 2531 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

9:23 Bývalý ruský premiér Michail Kasianov povedal, že vojna na Ukrajine by mohla trvať až dva roky. Takisto v rozhovore pre agentúru AFP vyjadril presvedčenie, že Rusko by sa mohlo vrátiť na cestu demokracie.

9:06 Eufória spred niekoľkých týždňov, keď sa zdalo, že ruské sily sú na ústupe, sa v Kyjeve zmenila na nepokoj. V pondelok to napísal prestížny britský denník Financial Times, ktorý tvrdí, že Ukrajina si zaslúži naďalej dostávať vojenskú pomoc od západných krajín.

8:43 Ľudskoprávna organizácia Amnesty International obvinila v pondelok Rusko z páchania vojnových zločinov v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny, kde podľa Amnesty použili ruskí vojaci pri útokoch kazetovú muníciu a spôsobili tak smrť stoviek ľudí.

8:20 Agentúra NEXTA zverejnila zábery na ktorých vidno, ako sa zmenil Mariupol v priebehu vojny.

8:01 Rusi s podporou delostrelectva zaútočili na centrum Severodonecka na východe Ukrajiny a vytlačili z neho ukrajinské obranné jednotky. Podľa agentúry Unian to oznámil ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej rannej správe z frontovej línie. Boje v meste pokračujú.

7:58 Neznámi hackeri zverejnili v nedeľu večer na webových stránkach ruských štátnych televízií výzvy zamerané proti vojne na Ukrajine. Na streamovacom portáli Smotrim.ru sa popri fotografiách, na ktorých bolo vidno skazu na Ukrajine, objavil nápis "Putin ničí Rusov a Ukrajincov! Zastavte vojnu", ako informovali viacerí používatelia internetu.

7:33 Celosvetový počet jadrových zbraní v najbližších rokoch podľa očakávaní porastie po prvý raz od konca studenej vojny. Nebezpečenstvo ich použitia je pritom najvyššie za celé desaťročia, uviedol v pondelok Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru.

7:15 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu oznámil, že bude viesť nové rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Týkať by sa mali koridoru na vývoz obilnín z Ukrajiny.

6:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu opätovne vyzval partnerov svojej krajiny, aby jej dodali moderné systémy protiraketovej obrany. Informovali o tom televízia Sky News a denník The Guardian. "Dodávka takýchto systémov bola možná tento rok, minulý rok a dokonca ešte predtým. Dostali sme ich? Nie. Potrebujeme ich? Áno," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom videopríhovore.

6:30 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko má vysoké očakávania, pokiaľ ide o možnú návštevu nemeckého kancelára Olafa Scholza na Ukrajine. Scholz podľa správ plánuje ešte v júni spoločnú cestu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a talianskym premiérom Mariom Draghim.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok