Celosvetový majetok je rekordný. Superboháčov za posledný rok pribudlo v stovkách

TA3 ČTK
12.6.2022 07:00

Majetok ľudí na zemeguli bol v roku 2021 napriek pandémii covidu rekordne vysoký, ale nerovnomerne rozdelený. Podľa nemeckých médií to vyplýva zo zistení poradenskej spoločnosti Boston Consulting Group.

bohatí ľudia loď more 1140 px (sita)
SITA/AP

V druhom roku pandémie sa finančný a hmotný majetok po odrátaní dlhov medziročne zvýšil o 19,3 percenta na rekordných 473 biliónov amerických dolárov. Bol to najsilnejší nárast za viac ako desať rokov.

Množina superboháčov, ktorej každý člen vlastní finančný majetok, ktorý presahuje 100 miliónov dolárov, sa vlani rozrástla o zhruba 300 členov. Na prvom mieste sa umiestnili Spojené štáty s 25 800 superbohatými, nasledované Čínou s 8500 členmi tohto elitného klubu. Tretie skončilo Nemecko. Celosvetovo asi 69-tisíc ultra bohatých vlastnilo 15 percent všetkých investovaných finančných aktív, uvádza štúdia Boston Consulting Group.

Napriek ekonomickým dôsledkom vojny na Ukrajine poradenská firma očakáva, že sa bohatstvo bude celosvetovo ďalej zvyšovať. Silný nárast sa očakáva predovšetkým v Ázii (okrem Japonska). Pokiaľ ruský útok na Ukrajinu tento rok skončí, Boston Consulting Group odhaduje, že globálne bohatstvo porastie do roku 2026 každoročne o 5,3 percenta. Pokiaľ bude vojna pokračovať a sankcie budú sprísnené, alebo budú trvať ďalej, štúdia počíta s nárastom v priemere o päť percent.

"Vývoj prosperity je úžasne silný; i na pozadí geopolitických turbulencií bude bohatstvo naďalej celosvetovo rásť," povedala analytička firmy Anna Zakrzewská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok