FOTO: Na trati medzi Varínom a Vrútkami sa zrazili vlaky, hlásia desiatky zranených

TA3 TASR
3.6.2022 19:51

Na železničnej trati medzi Varínom a Vrútkami narazil rušeň do stojacej súpravy osobného vlaku, ktorému mieril na pomoc. Uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč. Na miesto smeruje okrem ministra dopravy Andreja Doležala aj minister vnútra Roman Mikulec a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Polícia predbežne vylúčila obete

Polícia aktualizovala odhad stavu zranených po nehode vlakov pri Vrútkach. Informuje o štyroch ťažko zranených, niekoľko desiatok cestujúcich malo utrpieť ľahké a stredné zranenia. Straty na životoch predbežne vylúčila.

V nemocniciach je po piatkovej zrážke rušňa s vlakom pri Vrútkach hospitalizovaných 15 pacientov. Traja sú vo vážnom stave, ostatní utrpeli ľahšie zranenia. Informoval o tom na brífingu v Univerzitnej nemocnici v Martine minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

"Na mieste bolo ošetrených 74 pacientov, 34 z nich bolo prevezených do nemocníc v Martine, Žiline, Ružomberku, Považskej Bystrici a Dolnom Kubíne. Nemocnice k 22.30 h prijali 15 pacientov, traja sú vo vážnejšom stave, utrpeli polytraumy," konkretizoval Lengvarský.

Ostatní podľa neho utrpeli ľahšie zranenia, išlo o zlomeniny dolných končatín, kľúčnych kostí, pomliaždenia hrudníka. "Zranení pacienti, ktorí nevyžadovali liečbu, boli prepustení domov. Jeden z rušňovodičov je v stabilizovanom stave, utrpel poranenia hlavy a končatín," doplnil. Šéf rezortu zdravotníctva podotkol, že vzhľadom na charakter nehody je veľmi dobré, že nedošlo k fatálnym následkom. Vyzdvihol promptnú reakciu okolitých nemocníc.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal o príčinách nehody nechcel špekulovať, bude to podľa neho na vyšetrovateľoch. Na mieste sa ešte v neskorých nočných hodinách mali podľa jeho informácií nachádzať inšpektori Železničnej spoločnosti Slovensko, Železníc SR a vyšetrovatelia Policajného zboru. "Hneď, ako budeme poznať výsledky vyšetrovania, určite budeme o tejto nehode podrobne informovať," zdôraznil.

K zrážke osobného vlaku - elektrickej jednotky Panter a rušňom došlo v piatok večer na trati medzi Varínom a Vrútkami. "Osobný vlak zostal pre poruchu stáť, rušňovodič volal do Vrútok, aby prišiel rušeň, ktorý ho môže odtiahnuť ďalej. Rušeň však narazil do tejto odstavenej elektrickej jednotky," opísal Doležal.

Prácu záchranných zložiek, ktoré boli na mieste nehody krátko po ohlásení vyzdvihol i minister vnútra Roman Mikulec. Podľa neho zasahovali profesionálne a koordinovane. Zároveň vyjadril ľútosť nad zraneniami ľudí.    

"K nehode došlo na trati v smere zo Žiliny do Vrútok. Rušeň narazil do odstaveného osobného vlaku. Predbežne môžeme vylúčiť akúkoľvek stratu života v súvislosti s nehodou. Na mieste momentálne zasahujú všetky záchranné zložky. Niekoľko desiatok cestujúcich utrpelo len ľahké zranenia," priblížili policajti.  

"Na mieste nehody sa už nachádza posttraumatický tím a vyšetrovateľ vykonáva na mieste prvotné úkony," uviedli policajti na sociálnej sieti. Na mieste momentálne zasahujú všetky záchranné zložky.

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba Air-Transport Europe na sociálnej sieti spresnila, že prevzala do svojej starostlivosti najskôr 51-ročného muža. "Bol s vážnymi poraneniami viacerých častí tela prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine," uviedli leteckí záchranári. Na miesto nehody sa musel vrtuľník vrátiť aj pre 43-ročného muža, s ľahšími poraneniami ho transportoval do Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku.

Cesta 1/18 za Vrútkami v smere do Žiliny je spustená v polovičnom profile, premávku policajti púšťajú striedavo. Informujú o tom žilinskí policajti na sociálnej sieti. Križovatka Košická v Žiline je podľa policajtov plne prejazdná. Úsek diaľnice D1 Turany - Dubná skala mali otvoriť od 22.30 h. 

Na miesto smeruje okrem ministra dopravy Andreja Doležala aj minister vnútra Roman Mikulec a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Informoval o tom na sociálnej sieti premiér Eduard Heger.

Nemocnice zvládajú situáciu

Nemocnice v Martine a Žiline zvládajú situáciu so zranenými po nehode vlakov na železničnej trati v smere zo Žiliny do Vrútok. Potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

"Štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská telefonovala s riaditeľmi nemocníc v Martine a Žiline, ktorí potvrdili, že situáciu so zranenými zvládajú a všetkým je poskytovaná potrebná zdravotná starostlivosť. Zároveň aj ona smeruje do nemocnice v Žiline," doplnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

Mikulec komunikuje s políciou aj hasičmi. "Som v kontakte aj s ministrom dopravy Andrejom Doležalom. V spolupráci s krajským riaditeľstvom policajného zboru situáciu koordinujeme, rovnako tak komunikujem s ministrom zdravotníctva," povedal.

Vlakovú dopravu obnovili

Vlakovú dopravu v úseku Varín - Vrútky obnovili po druhej traťovej koľaji. Vlaky tu však musia jazdiť so zníženou rýchlosťou, keďže prechádzajú okolo miesta nehody vlakov. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko.

Vlakový dopravca upozorňuje na meškania vlakov v okolí Žiliny a Vrútok v dôsledku nehody vlakov a prerušenej dopravy. Rýchlik 347 na trase Ostrava-Zvolen má zo stanice Varín meškanie 187 minút. Rýchlik 611 na trase Bratislava-Košice mešká zo stanice Varín 186 minút.

Zdržanie hlási aj regionálny rýchlik 764 na trase Košice-Trenčín, ktorý mešká zo stanice Kraľovany 88 minút. Mešká aj rýchlik 15713, ktorý mieril z Bratislavy do Košíc. Zo žilinskej stanice hlási 129-minútové meškanie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok