EÚ schválila šiesty balík sankcií. Obsahuje embargo na ruskú ropu a postihne aj banky

TA3 ČTK
3.6.2022 11:12

Európska únia dnes definitívne schválila šiesty balík sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorého súčasťou je zákaz dovozu väčšiny ruskej ropy od budúceho roka. Z embarga budú mať dočasné výnimky Česko, Slovensko a Maďarsko, teda krajiny závislé na dodávkach ropovodom Družba. Európsky blok zároveň vylúči z medzinárodného platobného systému SWIFT tri ruské banky vrátane najväčšej Sberbank. Tri ruské televízie šíriace vojnovú propagandu Kremľa budú mať zakázané vysielať v EÚ.

Na viac ako tisíc členný zoznam potrestaných ruských činiteľov po dnešku pribudne 65 ľudí, najmä vojenských veliteľov spojených s masakrami civilistov v Buči a násilnosťami v Mariupole. Zoznam rozšíri aj 18 firiem, väčšinou zbrojoviek. EÚ tiež zakáže vývoz desiatok chemikálií, ktoré môžu Rusku poslúžiť na výrobu chemických zbraní.

"Dnešným balíkom ďalej obmedzujeme ruské možnosti financovať vojnu," komentoval dnes zhodu dvadsaťsedmičky krajín šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Pre ruskú ropu je EÚ najväčším trhom, na ktorý mieri takmer polovica všetkého vývozu. Európska komisia sa v pôvodnom návrhu pred mesiacom usilovala o úplné embargo, tento plán však vetovalo Maďarsko.

Únia sa nakoniec dohodla na tom, že o šesť mesiacov prestane dovážať surovú ruskú ropu ao dva mesiace neskôr aj ropné produkty. Časovo nešpecifikovanú výnimku má ropovod Družba. Nemecko a Poľsko, dovážajúce ropu jeho severnou vetvou, sa však zaviazali do konca roka tento import ukončiť. Dvadsaťsedmička by sa tak mala celkom zbaviť viac ako 90 percent ruskej ropy.

Sankcie by mali po zverejnení v oficiálnom únijnom vestníku začať platiť ešte dnes.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok