O Klub 500 sa zaujíma NAKA. Prešetruje kúpu nerastných surovín z Ruska

TA3
1.6.2022 16:41

Na Klub 500 prišlo trestné oznámenie. NAKA prešetruje kúpu nerastných surovín slovenských firiem z Ruska. To má podľa nateraz zistených informácií znamenať financovanie vojny na Ukrajine.

Predseda Klubu 500 Vladimír Soták sa pred dvomi týždňami na tlačovej besede vyjadril, že za plyn by sme mali platiť v akejkoľvek mene a rozhodne by sme od kúpy surovín z Ruska nemali upustiť. Aj to môže byť dôvod, prečo dostala Národná kriminálna agentúra trestné oznámenie za financovanie vojny na Ukrajine.

Nákup tovarov a surovín z Ruska je v rozpore so sankciami, ktoré na Rusko uvalila Európska únia. Slovenské firmy ale nakupujú suroviny z Ruska aj naďalej. "Polícia prijala trestné oznámenie, v ktorom oznamovateľ uvádza závažné skutočnosti. Z nich by malo podľa oznamovateľa vyplývať podozrenie z financovania terorizmu a založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny," uviedol Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru SR.

Ministri o veci údajne nevedia

Vyšetrovateľov zaujíma či firmy z Klubu 500 pracujú na ukončení obchodov s ruskými spoločnosťami a vedia nájsť iné riešenia. Ministri zatiaľ o tejto veci údajne nevedia. 

Minister obrany Jaroslav Naď i minister hospodárstva Richard Sulík nepoznajú detailné informácie k prípadu, chcú sa však zaujímať o to, čo je presne obsahom trestného oznámenia. Podobne sa vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec. "Viem zatiaľ len to, čo vy, čo sa objavilo v médiách," priznal. "Budem sa na to samozrejme pýtať prezidenta Policajného zboru, ale zdôrazňujem, že je to vec, ktorú nezávisle vedie vyšetrovateľ," vyhlásil Mikulec.

"Môžeme potvrdiť, že prišlo takéto dožiadanie, aj to, že nás ten podnet uráža. Ku podaniu pripravujeme odpoveď a zašleme ju," reagoval výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok