Sulík chráni bohatých oligarchov. Cigániková robí službičky pre Pentu, povedal Matovič

TA3
31.5.2022 22:23

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa Eduard Heger snaží vyzerať ako ozajstný premiér, ostáva šéfom koalície Igor Matovič. Ten v súčasnosti šéfuje koalícii s liberálnou SaS a dokonca aj konzervatívnej prorodinnej koalícií s Kotlebovcami. O štátnych peniazoch rozhoduje v podstate sám a každý kto nesúhlasí sa stáva automaticky jeho nepriateľom.

Idea, že Eduard Heger nie je premiérom, je podľa Igora Matoviča zarážajúca. “Toto je omyl, ja nič nedirigujem,“ povedal minister financií. Tvrdí, že predloženie prorodinného balíčku, ktorý SaS nechcelo podporiť a ktorý podporila prorodinná polovička klubu ĽSNS, je slobodným rozhodnutím oboch strán. “To, že sa rozhodli bojovať s Ficom a Pellegrínim proti rodinám je tiež ich slobodné rozhodnutie,“ povedal Matovič.

Obmedzená moc ministra financií

Matovič argumentoval, že on nerozhoduje o peniazoch sám. “O štátnych peniazoch rozhoduje parlament, keď schvaľuje štátny rozpočet,“ povedal. K míňaniu peňazí vo všeobecnej pokladničnej správe sa vyjadril, že o tom rozhoduje zákon. “O rozpočtových pravidlách rozhoduje zákon práve preto, aby minister financií nemohol prísť a preniesť všetko na svoj účet,“ povedal Matovič. Podľa jeho vlastných slov sa považuje skôr za vyberateľa daní a prerozdelovača ako niekoho, kto rozhoduje o peniazoch.

K otázke o peňažnej sume vo všeobecnej pokladničnej správe Matovič povedal, že o nej rozhoduje agentúra Ardal, ktorá spravuje štátny dlh. “Nakúpila veľmi prezieravo v čase, keď sme mohli za mínusové úroky kúpiť peniaze. Zabezpečila tak prostriedky na splácanie dlhov. Ušetrili nám miliardy eúr,“ povedal Matovič. Pripustil, že to sú ľudia, ktorí patria pod ministerstvo financií, ale nie sú to jeho podriadení. “Oni môžu nezávislo konať,“ dodal.

Protiinflačný balíček v parlamente

Podľa neho s SaS rokoval 14 krát v snahe dotlačiť protiinflačný balíček do parlamentu. Pripomína, že na akékoľvek rozhodnutie je treba 76 poslancov a že OĽANO má iba 48 poslancov. “Sulík nechcel robiť nič, stále iba chránil bohatých, výrobcov alkoholu alebo prevádzkovateľov hazardu,“ povedal Matovič. Dodal, že s koaličnými partnermi na koaličnej rade mali o balíku tri rokovania do hĺbky napriek hrozbe veta od SaS, ktorá nechcela podporiť rodiny alebo zdaniť bohaté firmy.

“Tak sme si tri koaličné strany povedali, že stačilo, nehodíme tie rodiny cez palubu,“ vyhlásil minister. Podľa neho sa tri koaličné strany dohodli napriek chýbajúcim hlasom, ale poznamenal, že je rád, že v parlamente bol dostatok nezávislých poslancov, s ktorými ten balík presadili. “Od hlasov Kotlebovcov nezáležalo. Je pravda, že som to dopredu nemohol vedieť, ale ich hlasy sme nakoniec nepotrebovali. Som rád, že sa k nám pridala časť ĽSNS, ktorá bola za rodiny a druhá časť bojovala proti nám spolu so Sulíkom, Pellegrinim a Ficom,“ povedal Matovič.

Vláda Fica, Pellegriniho a Sulíka?

Minister vyhlásil, že oligarchom je ľúto za vládou Róberta Fica, predsedu SMER-SD a Petra Pellegriniho, predsedu strany Hlas-SD a robia tak všetko preto, aby sa Pellegrini vrátil k moci spolu so SaS a PS. “Sulík chráni len extrémne bohatých oligarchov a robí pre nich službičky. Cigániková pre Pentu, Sulík pre ostatných,“ povedal. Pohoršil sa tiež nad nerovnomerným podielom vysielacieho času v médiach. “Ako je možné, že strana, ktorá má 7 percent poslancov, má 30 percentný podiel v médiach,“ spytoval sa Matovič. “Prečo by média nemohli dávať priestor podľa počtu poslancov v parlamente. Myslím si, že pre demokraciu by to bolo dobré, keby priestor dostali aj mimoparlamentné strany,“ dodal.

Podľa Matoviča, sa z pozadia niekto mocný snaží pretlačiť Pellegriního do popredia a chystá tak atmosféru na to, aby sa k nemu pridala SaS a Progresívne Slovensko a vytvorili tak spolu liberálnu vládu. Nerád by však vo vláde videl Kotlebovcov, ale myslí si, že by sa názory voličov mali rešpektovať nech už sú akékoľvek. “Ja som si sadol s Kotlebom do diskusie lebo si myslím, že je lepšie týchto ľudí vyzliekať argumentami do naha pred kamerami, aby si ľudia urobili o nich obraz a nerobiť z nich nejaké tabu, lebo potom takéto zakázané ovocie aj najviac chutí,“ povedal Matovič.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok