Rezort pôdohospodárstva a obchodníci podpísali dohodu. Mala by zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska

TA3 TASR
17.5.2022 11:31

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan v utorok slávnostne podpísal s predstaviteľmi Zväzu obchodu SR a Slovenskej aliancie moderného obchodu Dohodu o spolupráci pri realizácii podporných nástrojov na zvýšenie potravinovej sebestačnosti SR.

"Som veľmi rád, že sme mohli dnes podpísať medzi ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ZO SR a SAMO dôležitú dohodu o spolupráci pri tvorbe nástrojov na zvýšenie potravinovej sebestačnosti. V zmysle tejto dohody sa obidva zväzy, ktoré pokrývajú viac ako 80 % predaja potravín na Slovensku, zaviazali, že budú polročne posielať informácie. Tie ministerstvo potrebuje na to, aby správne nastavovalo podporné nástroje na rozvoj slovenského agropotravinárskeho priemyslu a aby sa presne nastavovali a cielene pripravovali výzvy," povedal Vlčan po podpise dohody.

Zasielané údaje podľa agroministra obchodné zväzy pošlú na MPRV koncom júla a vždy potom po ukončení polroka do konca ďalšieho mesiaca, teda za druhý polrok 2022 do konca januára 2023. "Tieto údaje budeme zbierať na základe formulára, ktorý zverejníme na webe MPRV," poznamenal Vlčan s tým, že nikto nemusí mať obavy z toho, že by zozbierané údaje MPRV akokoľvek zneužilo.

Podľa predsedu SAMO Martina Krajčoviča je záujmom obchodu mať silných obchodných partnerov zo Slovenska. "Je naším záujmom, aby slovenských potravín bolo viac a aby boli oveľa konkurencieschopnejšie. Preto keď sme boli vyzvaní na takúto spoluprácu, na krok, ktorý môže k tomu pomôcť, neváhali sme. Je to záujem MPRV, ale aj obchodníkov. Obchodné siete dlhodobo podporujú slovenských dodávateľov, platia im v priemere za podobné produkty viac na odbytových cenách a majú v priemere nižšie marže na slovenské produkty ako na zahraničné," podčiarkol Krajčovič.

"Sme veľmi radi, že je tu takáto dôležitá téma a opäť na  základe spolupráce s MPRV. To by som chcela akcentovať," doplnila prezidentka ZO SR Nadežda Machútová. Štát by podľa jej slov mal všetky politiky realizovať na základe rôznorodých databáz údajov. "Preto je veľmi dôležité budovať takéto databázy, aby štát mal údaje," uzavrela prezidentka ZO SR.

Agrorezort spresnil, že signatári dohody vyhlasujú, že na účel zvýšenia potravinovej sebestačnosti SR budú členovia SAMO a ZO SR, ktorí predávajú potraviny konečnému spotrebiteľovi a ktorých obrat z predaja konečnému spotrebiteľovi dosiahol v predchádzajúcom kalendárnom roku viac ako 10 miliónov eur, zasielať na MPRV polročný výkaz o percentuálnom podiele obratu z predaja slovenských potravín za predchádzajúci kalendárny polrok v členení podľa výrobných odborov potravinárskeho priemyslu.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok