Zverejnili Svetový index slobody tlače. V rebríčku vedú severské krajiny, Slovensko si polepšilo

TA3 TASR
3.5.2022 10:29

Organizácia Reportéri bez hraníc upozorňuje vo svojom tohtoročnom Svetovom indexe slobody tlače na rastúcu polarizáciu médií, ale aj krajín na medzinárodnej úrovni, ktorú umocňuje informačný chaos. Dokument zverejnila v utorok na svojej oficiálnej webovej stránke.

Na vrchole tohtoročného rebríčka Svetového indexu slobody tlače, ktorý hodnotí stav žurnalistiky v 180 krajinách a územiach sveta, sa umiestnili tri severské krajiny – Nórsko, Dánsko a Švédsko. Tie podľa organizácie Reportéri bez hraníc naďalej slúžia ako príklad demokratického modelu, v ktorom sloboda slova prekvitá.

Slovensko sa tento rok umiestnilo na 27. priečke a polepšilo si tak oproti minulému roku, keď obsadilo 35. miesto. Polepšilo si aj susedné Česko, ktoré sa z vlaňajšej 40. priečky tento rok posunulo na 20. miesto.

Situáciu v súvislosti so slobodou tlače hodnotí organizácia Reportéri bez hraníc ako "veľmi zlú" v 28 krajinách nachádzajúcich sa na konci rebríčka vrátane Bieloruska (153. miesto) a Ruska (155. miesto), ktoré sa nachádzajú na červenom zozname indexu. Medzi desať krajín s najhoršou situáciou pre slobodu tlače patria Mjanmarsko (176. miesto), kde štátny prevrat z februára 2021 vrátil podľa Reportérov bez hraníc slobodu tlače o desať rokov späť, ako aj Čína (175. miesto) a Irán (178. miesto). Na poslednom mieste je Severná Kórea.

Tohtoročný Svetový index slobody tlače poukazuje na informačný chaos vyvolaný globalizáciou a neregulovaním online informačného priestoru, ktorý podporuje vznik a šírenie falošných správ a propagandy.

Podľa Reportérov bez hraníc v demokratických spoločnostiach rastú rozdiely v dôsledku šírenia mienkotvorných médií "typu Fox News" a šírenia dezinformačných kruhov, ktoré umocňujú sociálne médiá. Na medzinárodnej úrovni sú zase demokracie oslabované asymetriou medzi otvorenými spoločnosťami a despotickými režimami, ktoré ovládajú svoje média a online platformy a zároveň vedú propagandistickú vojnu proti demokraciám. Polarizácia na týchto dvoch úrovniach podnecuje zvyšovanie napätia.

Tento proces odráža podľa Organizácie najmä ruská vojenská invázia na Ukrajinu (106. miesto) z konca februára, kde ozbrojenému konfliktu predchádzala propagandistická vojna. Polarizácia médií živí a upevňuje vnútorné spoločenské rozdiely v demokratických spoločnostiach, akou sú napríklad Spojené štáty (42. miesto). Zvyšovanie spoločenského a politického napätia umocňujú sociálne a mienkotvorné médiá najmä vo Francúzsku (26. miesto), píšu Reportéri bez hraníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok