Svet sa lúči s Madeleine Albrightovou. Bola historicky prvou ženou na pozícii americkej ministerky zahraničných vecí

TA3 TASR
27.4.2022 19:14

Svet sa dnes lúči s Madeleine Albrightovou. Bola historicky prvou ženou na pozícii americkej ministerky zahraničných vecí. Narodila sa ako Marie Jana Korbelová v Prahe.

Americký prezident Joe Biden označil v stredu bývalú americkú ministerku zahraničných vecí Madeleine Albrightovú za "prírodnú silu" a zástankyňu demokracie. Vyjadril sa tak na pohrebe tejto českej rodáčky, ktorá zomrela 23. marca vo veku 84 rokov. TASR o tom informuje na základe správ prevzatých zo staníc CNN a NBC News. 

"Svojou láskavosťou a ladnosťou, ľudskosťou a intelektom zmenila smerovanie histórie," povedal Biden na pohrebnej ceremónii v Národnej katedrále vo Washingtone. Albrightová podľa jeho slov prispela k posilneniu NATO a aj po odchode z funkcie ministerky zahraničných vecí si udržiavala prehľad o vývoji vo svete. "Prezidenti a lídri z celého sveta vrátane mňa sa na ňu aj potom obracali so žiadosťou o radu," povedal.

Albrightová bola ministerkou zahraničných vecí USA – ako prvá žena na tomto poste – v rokoch 1997 – 2001 počas druhého funkčného obdobia prezidenta Billa Clintona. Ten v stredu takisto vystúpil s prejavom a rovnako aj jeho manželka, bývalá prvá dáma a neskôr ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. Na záver sa prítomným prihovorili tri dcéry zosnulej diplomatky Anne, Alice a Katharine. 

Clinton podľa svojich slov s Albrightovou naposledy hovoril dva týždne pred jej smrťou, píše NBC News. Bývalá ministerka vtedy nechcela strácať čas diskusiou o svojom zdraví. "Jediná vec, na ktorej skutočne záleží, je to, aký svet sa chystáme zanechať svojim vnúčatám," povedala Albrightová, ktorú v stredu citoval Clinton. "Keď diktátori konali pomaly alebo veľvyslanci robili obštrukcie, Madelaine nikdy neváhala ozvať sa," povedala Clintonová.

Organizátori na poslednej rozlúčke vo Washingtone očakávali viac ako 1400 hostí. Boli medzi nimi bývalý prezident USA Barack Obama, súčasný minister zahraničných vecí Antony Blinken či minister obrany Lloyd Austin. Albrightová vo funkcii šéfky americkej diplomacie pôsobila od 23. januára 1997 do 20. januára 2001.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok