Na desiatkach škôl nahlásili bombové hrozby, úrady zrušili vyučovanie v celej krajine

TA3 TASR
27.4.2022 14:50

Úrady v Čiernej Hore zrušili v stredu vyučovanie na všetkých školách. Reagovali tak na desiatky bombových hrozieb, ktoré dostali e-mailom školy po celej krajine, informovala agentúra AP.

škola prázdniny 1140px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Podľa čiernohorského ministerstva školstva dostalo takého hrozby, v ktorých sa písalo o nastražení náloží v školských budovách, celkovo 41 škôl. Čiernohorský prezident Milo Djukanovič označil tieto hrozby za pokus o destabilizáciu svojej krajiny, ktorá v roku 2017 napriek nesúhlasu Ruska vstúpila do NATO. Po ruskej invázii na Ukrajinu sa pripojila k medzinárodným sankciám voči Moskve.

Djukanovič zdôraznil skutočnosť, že hrozby boli rozoslané deň predtým, ako má čiernohorský parlament hlasovať o novej prozápadnej vláde, voči ktorej vystupujú miestne prosrbské strany. Zatiaľ však nie je jasné, či hrozby skutočne súvisia v vnútropolitickou situáciou v Čiernej Hore. Rozoslané bombové hrozby vyvolali chaos a paniku a ministerstvo sa preventívne rozhodlo zrušiť stredajšie vyučovanie na všetkých školách, uviedol hovorca rezortu Bojan Kneževič.

Školy, ktoré dostali hrozby, evakuovali a desiatky policajtov v nich pátrali po údajných výbušninách. Bezprostredne nebolo známe, že by na niektorej z nich bombu skutočne našli. Polícia zároveň začala zisťovať, kto hrozby rozoslal. Podobné hrozby preverovali vyšetrovatelia v Čiernej Hore už 1. apríla, avšak vtedy sa týkali len dvoch škôl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok