Macron pred finále: Le Penová šíri v kampani hnev, nesmieme dopustiť novú železnú oponu

TA3/hm ČTK
22.4.2022 17:00

Emmanuel Macron, ktorý sa v nedeľu pokúsi o znovuzvolenie za francúzskeho prezidenta, v piatok vyhlásil, že sa mu nepodarilo utíšiť časť hnevu v krajine. Jeho krajne pravicová súperka Marine Le Penová ho podľa neho využíva vo svojej kampani.

Macron
TASR/AP

"Živí sa tým, čo sa nám nepodarilo urobiť, a tým, čo sa nepodarilo mne samotnému, teda upokojiť určitý hnev, dostatočne rýchlo reagovať na požiadavky, a najmä uspieť v tom, že dám francúzskej strednej triede a pracujúcim vyhliadky na pokrok a bezpečie," uviedol Macron. Súčasný šéf Elyzejského paláca to povedal v rozhovore pre stanicu France Inter.

Vyjadril sa tiež k ruskej invázii na Ukrajine. Štáty Európskej únie podľa neho nesmú dopustiť, aby na kontinente vznikla nová železná opona. Dodal, že je však dôležité zohľadniť rozdielne názory vo vnútri bloku na Rusko i na vojnu na Ukrajine.

ROZHOVOR: Prirovnávali ju k Trumpovi, vyčítali hulvátskeho otca. Uškodí Le Penovej Putin? TASR/AP

Le Penová sa v piatok ráno v rozhovoroch pre rozhlasovú stanicu Europe 1 a kanál CNews vrátila k obvineniam Macrona, že je závislá na ruskom vplyve kvôli pôžičke, ktorú si jej strana vzala v roku 2014 v Prvej česko-ruskej banke. Macronove slová odsúdila ako "lož a ohováranie", ktoré ju mali pošpiniť.

"Nejde o pôžičku z Ruska, ale z česko-ruskej banky," uviedla kandidátka Národného združenia. Banku založila v roku 1996 skupina IPB a ruská banka Vozroždenije. Po zániku banky úver zdedila ruská firma Aviazapčast.

Le Penová poprela, že jej zahraničné postoje súvisia s touto pôžičkou. "Mám geopolitickú víziu, ktorú určujú záujmy Francúzska a Francúzov," povedala.

Krajne pravicová kandidátka však opäť potvrdila, že si praje "zblíženie" medzi Moskvou a Severoatlantickou alianciou, "akonáhle bude podpísaná mierová dohoda" s Ukrajinou. Inak podľa Le Penovej hrozí spojenie Číny a Ruska, ktoré by "mohlo byť možno najväčším nebezpečenstvom 21. storočia pre bezpečnosť a rovnováhu Francúzska a Európy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok