Oceliarne Azovstal sú úplne zničené. Ukrajinskí vojaci vyťahujú z trosiek preživších, tvrdí miestny veliteľ

TA3 ČTK
19.4.2022 22:15

Mariupolské oceliarne Azovstal sú prakticky úplne zničené v dôsledku ruského bombardovania a ostreľovania. Ukrajinskí vojaci teraz z trosiek vyťahujú preživších, povedal rozhlasovej stanici Radio Sloboda zástupca veliteľa ukrajinského pluku Azov Svjatoslav "Kalyna" Palamar.

Oceliarne Azovstal sú podľa miestneho veliteľa úplne zničené
Twitter/Reuters

Súčasne sľúbil, že vojaci budú bojovať až do posledného náboja. Poradca ukrajinského prezidenta na twitteri vyčítal svetu, že len mlčky prihliada na "vraždenie detí", zatiaľ čo Rusko zvrháva na Azovstal bomby určené na ničenie protileteckých krytov. Ruské médiá tvrdia, že príležitosť opustiť bojisko využilo asi 120 civilistov, ktorí sa až doteraz ukrývali v pivniciach v okolí vstupu do oceliarne. Tieto tvrdenia nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

"(Rusi) zvrhávajú supersilné bomby po celom závode Azovstal. Pod troskami sa teraz nachádza veľmi veľa ľudí. Nevieme úplne, aká je situácia, ale Azovstal je rozbombardovaný a zničený prakticky úplne. Vyťahujeme z trosiek ľudí," vysvetlil v rozhlase Palamar podľa denníka Ukrajinska pravda. "Budeme bojovať. Použijeme každý zostávajúci náboj, ale vyzývame vlasť na záchranu civilistov, ranených a odvoz tiel," dodal. Palamar podľa denníka dodal, že v areáli oceliarní bola zriadená improvizovaná nemocnica, kde sa schovávajú pred náletmi civilisti, vrátane detí.

"55. deň vojny. Pokračujú nálety na Azovstal silnými protibunkrovými bombami. Svet prihliada na vraždenie detí on-line a ďalej mlčí. Náboženskí a svetoví vodcovia to môžu zastaviť zorganizovaním humanitárnych koridorov. Inak krv bude tiež na ich rukách," napísal poradca Mychajlo Podoljak na twitteri, kde zverejnil aj zábery detí v krytoch. Mariupolská radnica v pondelok uviedla, že v podzemných priestoroch pod oceliarňami sa skrýva viac ako tisíc civilistov, pripomenula agentúra Reuters.

Ukrajinský poslanec a podnikateľ Serhij Taruta v utorok na facebooku tvrdil, že ruské letectvo zvrhlo supersilnú bombu na nemocnici pri oceliarňach Azovstal, kde pod troskami môže byť až 300 ľudí, vrátane detí.

Túto správu ale vzápätí poprel poradca mariupolského starostu Petro Andrjuščenko. Podľa neho je síce Azovstal ťažko bombardovaný, ale žiadni civilisti sa v okolí oceliarne ani v silne zničenej nemocnici neskrývajú a pochybné správy šíria politici, ktorým ide o upútanie pozornosti k vlastnej osobe.

Proruskí separatisti, ktorí sa podieľajú spolu s ruskými jednotkami na obliehaní a dobývaní Mariupolu, predtým ohlásili konečný útok na Azovstal, predstavujúci poslednú silnú baštu ukrajinského odporu v strategicky dôležitom prístavnom meste pri Azovskom mori.

Krátke príležitosti na odchod do bezpečia podľa ruskej televízie využilo asi 120 ukrajinských civilistov, ktorí vyšli z domov priamo pri kontrolnom stanovisku pri vjazde do areálu oceliarní. 

Proruskí separatisti podľa spravodajskej televízie Rossija 24 tvrdia, že humanitárne koridory, otvorené pre ukrajinských vojakov a nacionalistov, nikto nevyužil. Obrancovia oceliarní ale mali podľa ruského ultimáta najprv zložiť zbrane, pripomenula agentúra Interfax. Ruské ministerstvo obrany odhaduje, že v areáli oceliarní zostáva asi 3500 ukrajinských vojakov, napísala na svojom webe stanica Govoriť Moskva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok