Putin vyznamenal brigádu, ktorú Ukrajina obvinila z vojnových zločinov v Buči

TA3 TASR
18.4.2022 21:03

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok udelil čestný titul brigáde, ktorú Ukrajina obvinila z "vojnových zločinov" a masového zabíjania v meste Buča.

Oznámenie prišlo v 54. deň ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, ktorá si dosiaľ vyžiadala tisícky mŕtvych a 12 miliónov vysídlených - vnútorne i mimo hraníc. Ide o najväčšiu utečeneckú krízu v Európe od skončenia druhej svetovej vojny.

Putin svojím dekrétom udelil 64. motostreleckej brigáde titul "gardová" za obranu "vlasti a štátnych záujmov", pričom ocenil "kolektívne hrdinstvo, statočnosť, húževnatosť a odvahu" jej príslušníkov, informovala tlačová agentúra AFP.

Väčšinu obyvateľov mesta zastrelili

Ukrajinské ministerstvo obrany začiatkom apríla uviedlo, že inkriminovaná brigáda obsadila Buču - mesto ležiace pri ukrajinskej metropole Kyjev - a spáchala tam "vojnové zločiny".

Rozviedka ukrajinského ministerstva obrany zverejnila mená, hodnosti a údaje o pasoch členov tejto brigády s tým, že budú v budúcnosti postavení pred súd. Väčšina ľudí zabitých v Buči zomrela na následky strelných zranení, tvrdí ukrajinská polícia.

Po odchode ruských jednotiek sa našli na uliciach Buče telá z blízka zastrelených civilistov, pričom niektorí mali za chrbtom zviazané ruky. Kremeľ odmieta obvinenia, že sú ruské sily zodpovedné za zabíjanie civilistov pri Kyjeve, a dokonca naznačil, že zverejnené zábery mŕtvol sú "podvrhom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok