Ruské sily vyčistili Mariupol od ukrajinských vojakov. Zvyšných zablokovali v areáli oceliarní Azovstal

TA3 ČTK
16.4.2022 23:18

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské a proruské jednotky vyčistili celú mestskú oblasť prístavu Mariupol od ukrajinských síl a zablokovali zostávajúcich ukrajinských bojovníkov v rozsiahlom areáli tamojších oceliarní Azovstal.

Pomoc od Červeného kríža sa do Mariupolu nedostala, Rusko ju blokuje
TASR/AP

Ukrajinské sily v týždne obliehanom strategickom prístavnom meste stratili do dnešného dňa už viac ako 4000 bojovníkov, vyhlásil podľa agentúry RIA hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes novinárom povedal, že likvidácia posledných ukrajinských vojakov v Mariupole by viedla ku koncu mierových rokovaní s Moskvou. Na najnovšie večerné oznámenie Moskvy zatiaľ Kyjev nereagoval.

Rusi sa snažia už niekoľko týždňov

Ruské sily sa snažia dobyť čiernomorský prístav už niekoľko týždňov, obkľúčené mesto je odrezané a tvrdé boje dopadali aj na civilné obyvateľstvo. Oceliarne Azovstal sú dejiskom opakovaných stretov. Podľa Ruska tam teraz zostáva už len niekoľko bojovníkov a tí sú úplne zablokovaní.

"Ich jedinou šancou, ako si zachrániť život, je dobrovoľne zložiť zbrane a vzdať sa," uviedlo ruské ministerstvo. Dodalo tiež, že 1464 ukrajinských vojakov sa už vzdalo. Ukrajinská strana doteraz odmieta informácie o tom, že by sa v Mariupole vzdávali veľké počty príslušníkov jej ozbrojených síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok