Za tri brutálne vraždy doživotie. Najvyšší súd potvrdil trest Lehotskému

TA3 TASR
13.4.2022 12:43

Najvyšší súd potvrdil doživotný trest odňatia slobody pre Miroslava Lehotského za tri brutálne vraždy. Zamietol jeho odvolanie proti vlaňajšiemu rozsudku banskobystrického pracoviska Špecializovaného trestného súdu. Rozhodnutie je právoplatné.

Za tri brutálne vraždy doživotie. Najvyšší súd potvrdil trest Lehotskému
TASR/Pavol Zachar

"Dokazovanie bolo vykonané zákonným spôsobom a v potrebnom rozsahu," povedala predsedníčka odvolacieho senátu NS SR. Zdôraznila, že prvostupňový súd hodnotil dôkazy v súlade so zákonom. "To, že (Lehotský) odvolal svoje priznanie, neznamená, že zanikla platnosť predchádzajúcej výpovede," priblížila.

Pred vyšetrovateľom Lehotský podrobne opísal skutky, motív a okolnosti ich spáchania. V roku 2019 však zmenil svoju výpoveď, tvrdil, že nevraždil, obvinenia označil za vykonštruované. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry okrem jeho priznania a výpovede očitej svedkyne existuje ucelená reťaz nepriamych dôkazov. Mal tiež motív.

"Ide pravdepodobne o prvého sériového vraha od vzniku samostatnej Slovenskej republiky," priblížil prokurátor ÚŠP Michal Stanislav. S rozhodnutím súdu vyjadril spokojnosť, Lehotský je podľa neho veľmi nebezpečným človekom. "Je nebezpečné niekomu dávať doživotie, keď nemám dostatočné dôkazy. Nabudúce sa to môže zopakovať v iných prípadoch," zareagoval na rozhodnutie NS SR obhajca Lehotského Jiří Martaus. Tvrdí, že v prípade korunnej svedkyne ide o osobu, ktorá sa vykúpila nepotrestaním tým, že Lehotského usvedčila z vraždy.

Obžalovaný žil v minulosti v Českej republike, neskôr sa s družkou a dieťaťom presťahovali na Slovensko. V Zliechove (okres Ilava) mal prenajatý dom. Sandra N. chcela od neho v roku 2010 odísť, a tak vraždil. Pred zaškrtením s ňou mal pohlavný styk, následne ju rozštvrtil a spálil. Rovnaký priebeh mala aj ďalšia vražda Moniky B. o dva roky neskôr. Medzi obeťami bol aj Roman P. Toho mal podľa svedkyne v roku 2011 uškrtiť šnúrkou od teplákov. Všetky obete zlikvidoval spálením.

Z procesu pred ŠTS vyplynulo, že obetí Lehotského môže byť aj viac. Nasvedčuje tomu i výpoveď svedka, väzňa zo susednej cely, ktorému sa mal Lehotský zdôveriť, že zabil ďalších ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok