Von der Leyenová, Heger a Borrell navštívili Buču, požadujú spravodlivosť

TA3 ČTK
8.4.2022 18:12

Ľudia zodpovední za zverstvá v Buči budú postavení pred spravodlivosť, uviedla v piatok pri návšteve tohto mesta na predmestí Kyjeva predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Dejiská vrážd civilného obyvateľstva ruskými vojakmi, ktoré v posledných dňoch otriasli celým svetom, navštívila v rámci cesty do Kyjeva spoločne so šéfom únijnej diplomacie Josepom Borrellom a slovenským premiérom Eduardom Hegerom. Ten na facebooku napísal, že ním návšteva hlboko otriasla.

"Videli sme krutú tvár Putinovej armády, bezcitnosť a chladnokrvnosť, s ktorou mesto okupovala," povedala podľa agentúry DPA von der Leyenová. Ruské vojská z rozkazu prezidenta Vladimira Putina vstúpili na Ukrajinu 24. februára.

"Tu v Buči sme videli, ako sa naša ľudskosť roztrieštila. S ľuďmi z Buče smúti celý svet," dodala. Na twitteri potom Ukrajincom odkázala, že Európa je na ich strane. V podvečer potom zástupca EÚ a šéfa slovenskej vlády privítal v Kyjeve prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vrcholní predstavitelia Európskej únie a slovenský premiér si dnes na mieste uctili pamiatku 20 ľudí exhumovaných z masového hrobu a spoločne s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom zapálili na pamiatku obetí sviečky v miestnom kostole. DPA pripomenula, že sa jedná o prvých západných predstaviteľov, ktorí na vlastné oči videli tragédiu sprostredkovanú do tej doby len cez médiá.

"Zdevastované mesto a desiatky mŕtvych civilistov, ktorí boli kruto zavraždení. Videl som aj masové hroby a vôbec nepreháňam, keď poviem, že mnou tento pohľad hlboko otriasol," uviedol Heger. Podobne ako predsedníčka EK vyzval, aby boli vojnové zločiny spravodlivo potrestané a prešetrené. "Buča je pomníkom ruského barbarstva," dodal. Slovensko už skôr v tomto týždni Kyjevu ponúklo svojich odborníkov, ktorí by mohli s vyšetrovaním pomôcť.

Správy o vraždení civilistov v Buči počas asi mesiac trvajúcej ruskej okupácie vyvolali prvý aprílový víkend šok aj zdesenie Západu a vyslúžili si tvrdé odsúdenie zo strany ukrajinských predstaviteľov. Moskva odmieta, že by sa jej vojaci na zabíjaní civilistov podieľali, vec napriek množiacim sa dôkazom vykladá ako ukrajinskú "provokáciu". Európska únia, Británia a USA v súvislosti s masakrom v Buči schválili ďalšie protiruské sankcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok