Ak je záujmom Ruska to, čo sme videli v Buči, je správne, že sme pomohli Ukrajine, uviedla prezidentka

TA3 TASR
8.4.2022 15:49

Darovaním obranného systému S-300 Ukrajine pomáhame znížiť počet civilných obetí tragického konfliktu, a o to musí všetkým v tejto chvíli ísť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v piatok. Stanovisko poskytol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Najsilnejšie prejavy Čaputovej: Bludy o covide, podpora Baťovej i zrkadlo Matovičovi a Ficovi
TASR/Martin Baumann

"Systém protivzdušnej obrany chráni mestá a obce pred útokmi z neba – pred raketami, leteckými útokmi a pred bombardovaním. Ak je záujmom Ruska to, čo dnes vidíme v Buči, Mariupole či Boroďanke, je správne, že sme pomohli obrane Ukrajiny," vyhlásila Čaputová.

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Potvrdil to premiér Eduard Heger. Vyhlásil, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Ubezpečil tiež, že obranyschopnosť SR je naďalej zabezpečená.

Ako priblížil minister obrany Jaroslav Naď, budúci týždeň má prísť na Slovensko štvrtá batéria systému Patriot od Američanov. Doplní tak dve batérie systému Patriot od Nemcov a jednu od Holanďanov. Všetky batérie postupne rozmiestnia tak, aby pokryli územie Slovenska a budú tu dovtedy, kým to bude potrebné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok