Ukrajine nezáleží na ukončení bojov. Zmenila podmienky prípadnej mierovej dohody, vyhlásilo Rusko

TA3 TASR
7.4.2022 15:52

Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo vo štvrtok ukrajinských vyjednávačov, že im nezáleží na ukončení bojov, keďže od mierových rozhovorov v Istanbule zmenili svoje požiadavky. Ukrajinská strana medzičasom vyzvala Kremeľ, aby na znak svojej pripravenosti na dialóg obmedzil svoje útoky. Informovala agentúra AFP.

Lavrov 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

"Včera (v stredu) ukrajinská strana predložila svoj návrh dohody... Predstavuje odklon od najdôležitejších ustanovení prebratých na stretnutí v Istanbule 29. marca," povedal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. "Vnímame to ako prejav toho, že kyjevský režim je ovládaný Washingtonom a jeho spojencami, ktorí tlačia na (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského, aby pokračoval v nepriateľských akciách," dodal.

Ukrajinská delegácia totiž v Turecku "jasne povedala, že budúce (medzinárodné) bezpečnostné záruky pre Ukrajinu sa nebudú vzťahovať na polostrov Krym a mesto Sevastopol," vysvetlil Lavrov s tým, že v súčasnom návrhu "takéto jasné vyjadrenie chýba." 

Predstavitelia Kyjeva navyše podľa Lavrova žiadajú, aby o krymskom polostrove a separatistických územiach na východe Ukrajiny rokoval Zelenskyj priamo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Je to neprijateľné," zhrnul ruský šéf diplomacie postoj Moskvy.

Poradca ukrajinského prezidenta a hlavný vyjednávač Mychajlo Podoľak medzičasom uviedol, že Moskva by mala pristúpiť na isté obmedzenie svojich útokov, ak chce ukázať, že je pripravená na dialóg s Kyjevom. Delegácie sa naposledy osobne stretli koncom marca v Istanbule a odvtedy vedú mierové rokovania len na diaľku. Ukrajinskí vyjednávači do Turecka priniesli návrhy na prijatie neutrálneho štatútu Ukrajiny výmenou za bezpečnostné záruky.

V praxi by to znamenalo, že Ukrajina by sa vzdala možnosti stať sa členom vojenských aliancií, akou je napríklad NATO, a na jej území by sa nenachádzali vojenské základne iných štátov. 

Tieto návrhy, ktoré by sa však realizovali len v prípade uzavretia úplného prímeria, počítajú aj s 15-ročným obdobím konzultácií o štatúte Krymského polostrova, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok