Zelenskyj označil situáciu v Buči za genocídu. Obetí je podľa neho viac aj v iných mestách

TA3 TASR
5.4.2022 06:54

Civilných obetí v iných oslobodených ukrajinských mestách môže byť "oveľa viac" než v Buči, povedal v pondelok prezident Volodymyr Zelenskyj. Spomenul napríklad mesto Boroďanka západne od Kyjeva, informoval portál britskej stanice Sky News.

Zelenskyj vyzval zahraničných novinárov, aby navštívili Buču, približne 30 kilometrov severozápadne od Kyjeva, aj ďalšie mestá a aby zdokumentovali vraždenie civilistov. Prezident dodal, že je v záujme Ukrajiny, aby sa začalo vyšetrovanie smrti týchto ľudí.

Ukrajinský prezident tiež oznámil, že v utorok bude mať prejav na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktorá sa bude zaoberať pokračujúcou vojnou a krízou na Ukrajine.

Zelenskyj podnikol v pondelok ešte predtým prvú cestu mimo hlavného mesta Kyjev, o ktorej jeho úrad verejne informoval - prezident sa išiel presvedčiť o situácii v Buči a to, čo tam videl, označil za "genocídu" a "vojnové zločiny", píše Sky News. Neskôr vo videoprejave pred rumunským parlamentom Zelenskyj povedal: "Armáda mučila ľudí a máme všetky dôvody na to, aby sme boli presvedčení, že mnohí ľudia boli zavraždení."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok