Rolls-Royce testuje nový elektromobil Spectre v mrazivých podmienkach

TA3/SZ
4.4.2022 11:00

Britská automobilka Rolls-Royce najnovšie vypustila do sveta zábery zachytávajúce pripravovaný elektrický model Spectre počas testovania na snehu a v mrazivých podmienkach

Rolls-Royce testuje nový elektromobil Spectre v mrazivých podmienkach
Rolls-Royce

Zimné testy sú pre každé auto skúškou ohňom. Obzvlášť pre elektromobil, na ktorý zmeny počasia a teplôt vplývajú najviac. Pri nízkych teplotách trpí najmä batéria a klesá dojazd. Zabrať však dostávajú aj všetky použité materiály.

Rolls-Royce pred spustením sériovej výroby najazdí s novinkou až 2.5 milióna testovacích kilometrov, ktoré podľa značky simulujú až 400 rokov prevádzky pri bežnom používaní. Auto tak dostane naozaj zabrať, no až po úspešnom absolvovaní takýchto testov si môžu byť inžinieri stopercentne istý prvotriednou kvalitou produktu.

Spectre Rolls-Royce

Podľa generálneho riaditeľa značky je testovanie už v 25 percentách svojho 2.5 miliónového cyklu a doterajšie výsledky a poznatky z testovania naplnili najvyššie očakávania. Snehové podmienky umožňujú dokonalé nastavenie pohonu, elektroniky a rôznych asistenčných systémov. Nízke teploty na úrovni až mínus 40 stupňov zasa preveria schopnosti nie len batérie, ale aj použitých materiálov a lepidiel, ktoré aj pri takto nízkych teplotách nesmú vykazovať žiadne defekty či zmeny v štruktúre.

Taktiež je kladený veľký dôraz na akustický komfort, preto sa pri nízkych teplotách skúma aj rozťažnosť materiálov, ktoré by mohli pri zmene teploty generovať nežiadúce zvuky trením o iný komponent. Akustiku v interiéri má podporiť až 700 kilogramov rôznych izolačných materiálov, ktoré zabezpečia dokonalé ticho v interiéri počas jazdy.

Spectre Rolls-Royce

Veľkú úlohu pri novinke Spectre zohráva aj aerodynamika, ktorú sa podarilo vylepšiť aj vďaka novému tvaru sošky Spirit of Ecstasy. Výsledný koeficient odporu vzduchu by sa mal pohybovať na úrovni 0.26. Novinku by sme mali oficiálne spoznať už v priebehu roku 2023. Určite sa je na čo tešiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok