Ukrajina označila zabitie civilistov v meste Buča za úmyselný masaker. Žiada nové sankcie

TA3 TASR
3.4.2022 13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba žiada členské štáty G7, aby v reakcii na vraždenie civilistov v ukrajinskom meste Buča okamžite prijali nové sankcie voči Rusku. Podľa agentúry AFP to Kuleba uviedol vo svojom tweete zverejnenom v nedeľu.

ONLINE: Útok na mariupolské divadlo si mohol vyžiadať približne 300 obetí. Ruské ostreľovanie Charkova zasiahlo kliniku
TASR/AP

"Masakry v Buči boli úmyselné. Rusi sa snažia zlikvidovať čo najviac Ukrajincov. Musíme ich (v tom) zastaviť a vyhnať. Okamžite požadujem nové zničujúce sankcie G7," napísal Kuleba. Spresnil, že žiada embargo na ropu, plyn a uhlie, zatvorenie všetkých prístavov pre ruské lode a tovar a odpojenie všetkých ruských bánk od systému SWIFT.

Kuleba svojím tweetom reagoval na medializované správy zo soboty týkajúce sa možného zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda stiahla po zúrivom odpore, ktorý jej tam kládli ukrajinské sily. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských jednotiek našli masový hrob, kde bolo pochovaných takmer 300 ľudí, a pozdĺž ulíc ležali ďalšie desiatky mŕtvol. Niektoré z nich mali ruky zviazané za chrbtom.

Agentúra AFP informovala, že šéf EÚ Charles Michel v nedeľu odsúdil činy spáchané v Kyjevskej oblasti a pripisované ruským silám, označil ich za zverstvá a avizoval ďalšie sankcie voči Moskve. Vo svojom tweete Michel dodal, že "EÚ pomáha Ukrajine a mimovládnym organizáciám pri zhromažďovaní potrebných dôkazov na stíhanie na medzinárodných súdoch."

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová uviedla, že ruské útoky na civilistov musia byť vyšetrované ako "vojnové zločiny". Spomenula v tejto súvislosti ukrajinské mestá Irpiň a Buča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok