Rozlúčka s legendárnymi autobusmi. Karosy prenechávajú priestor modernejším vozidlám

TA3
2.4.2022 16:50

Bratislava sa rozlúčila s legendárnymi autobusmi. Karosy jazdili v uliciach hlavného mesta 30 rokov. Teraz však priestor prenechávajú modernejším vozidlám.

"Hranaté Karosy boli ikonickým československým autobusom. Pri pohľade naň si nejeden obyvateľ Bratislavy spomenie na zážitok, ktorý za tie roky pri ceste v Karose zažil. Doba však pokročila a my v dopravnom podniku robíme všetko pre to, aby bola cesta v našich prostriedkoch čo najkomfortnejšia. Inovácia vozidlového parku prináša do Bratislavy novú éru MHD, teda klimatizovaných nízkopodlažných vozidiel s modernými technológiami. Na jednej strane mi budú Karosy chýbať, no na druhej strane sa teším z omladzovania a skvalitňovania našej flotily vozidiel," skonštatoval predseda Predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Dopravný podnik priblížil, že ulice hlavného mesta brázdili tzv. krátke a kĺbové autobusy Karosa. "Kým krátke modely boli sprevádzkované už v roku 1981 a cestujúcich vozili do roku 2011, dlhšie kĺbové sa zaradili do premávky o desať rokov neskôr a Bratislavčankám i Bratislavčanom slúžili rekordných 30 rokov. Práve kĺbová Karosa B 741 minulý rok v novembri uzatvorila dokopy 40 rokov trvajúcu éru autobusov s hranatými čelami v DPB. Zároveň tým dojazdili posledné bratislavské vysokopodlažné autobusy," ozrejmil hovorca.

Doplnil, že krátke mestské autobusy Karosa B 731 v krémovo-červenom nátere sa zaradili na linky už v októbri 1982. Vybavené boli podľa jeho slov automatickými prevodovkami určenými na premávku v meste. Prvých 50 autobusov malo dokonca zatmavené okná a premávalo na expresných linkách, pričom druhých 50 kusov o rok neskôr už smerovalo na celodenné služby MHD. Ozrejmil, že kĺbové plynofikované Karosy B 741 vďaka opravám, modernizácii a údržbe vydržali v uliciach Bratislavy až do novembra 2021.

Témy: Bratislava
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok