Obháji Orbán premiérske kreslo? Maďarov čakajú voľby, proti Fideszu sa spojilo šesť strán

TA3
1.4.2022 12:31

V Maďarsku vrcholí predvolebná kampaň. Už v nedeľu sa dozvieme, kto sa stane novým premiérom. Najnovší prieskum spoločnosti Medián predpovedá víťazstvo pre Viktora Orbána. Podľa odborníkov ovplyvnila predvolebnú kampaň najmä vojna na Ukrajine.

V uliciach Budapešti v týchto dňoch  vidieť na každom kroku billboardy politikov. Súčasný maďarský premiér Viktor Orbán odkazuje svojim voličom, že ak mu dajú hlas - vyberú si bezpečnosť a mier. Opozícia zase odkazuje – Putin alebo Európa.

Už najbližšiu nedeľu voliči rozhodnú, kto bude novým premiérom. Proti Viktorovi Orbánovi sa tentoraz spojila takmer celá opozícia. Aktuálne prieskumy však väčšie šance dávajú štvornásobnému premiérovi. „Maďarský parlament má 199 členov a podľa aktuálneho prieskumu by Fidesz získal 128 kresiel. Päť mandátov by mu chýbalo k tomu, aby mal opäť dve tretiny v parlamente," vysvetlil politický analytik Attila Tibor Nagy.

Šesť opozičných strán sa tentoraz združilo pod názvom V jednote za Maďarsko. Spoločným kandidátom sa stal primátor juhomaďarského mesta Péter Márki-Zay. Jeho kampaň však podľa analytika sprevádzajú komunikačné chyby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok